Toch woningen op plek Campina

Henk Jan den Ouden
Heiloo

Op het terrein van de voormalige melkfabriek van Campina aan de Kanaalweg in Heiloo gaat dan toch nog gebouwd worden. Bouwbedrijf De Geus uit Broek op Langedijk en HBB Ontwikkeling uit Heemstede hebben het terrein gekocht van Campina en willen er 82 woningen gaan bouwen.

Volgens de bouwbedrijven zal het terrein, waarop nu nog een grote fabriekshal, bedrijfsgebouwen en de oude schoorsteen staan, 'een ware metamorfose ondergaan'. In het gebied, gelegen tussen de Kennemerstraatweg en de snelweg A9, komen tussen- en hoekwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande huizen.,,Ons doel is om samen een nieuwe dorpse wijk te creëren', zo zegt directeur Martijn van de Poll van HBB, dat staat voor Huib Bakker Bouw. ,,Een wijk die goed aansluit bij de wensen van de nieuwe bewoners, maar ook bij die van de huidige omwonenden.'' Hoe het er precies komt uit te zien is nog onderdeel van studie. Ook niet duidelijk is wat er gaat gebeuren met de schoorsteen, een gemeentelijk monument. Wel is inmiddels bekend dat het project onder de naam 'Melco' in de markt wordt gezet.

Melkfabriek

Melco is de naam van de eerste melkfabriek op het terrein, opgericht in de jaren vijftig als de Coöperatieve Centrale Melkinrichting. De fabriek staat sinds 2008 leeg als gevolg van een reorganisatie bij Campina. De gemeente Heiloo had aanvankelijk via de Wet voorkeursrecht gemeenten het eerste recht van koop, maar zag geen kans partijen voor de herontwikkeling van het complex te interesseren. Campina probeert het sinds december 2011 zelf en heeft er zelfs drie jaar geleden een inschrijving voor geopend, maar daar kwam geen haalbaar plan uit. Twee en een half jaar geleden kwamen vier ondernemers uit Heiloo nog met het plan om het gebouw van de fabriek te laten staan en er een cultureel centrum van te maken met onder andere een theater, bibliotheek, muziekschool en poppodium. Daarnaast zouden er appartementen en woningen komen. Bij gebrek aan een geldschieter is dat plan echter niet gerealiseerd.Vorig jaar kwam projectontwikkelaar Valk uit Lisserbroek nog met een plan voor de bouw van een woonwijkje in Engelse Tudor-stijl. Ook dat is niet van de grond gekomen. Wel heeft de gemeenteraad anderhalf jaar geleden besloten dat de fabriekshal mag worden gesloopt, omdat het terrein anders niet exploitabel is.HBB en De Geus zijn tot op heden niet bereikbaar voor meer informatie over het plan.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.