De mooiste polder in het niemandsland

Redacteuren van het Noordhollands Dagblad verkennen hun omgeving graag te voet. Dit is aflevering 34. Langs en over de Zeedijk gaat de vijde etappe van het Noord-Hollandpad naar Halfweg. Die kronkelt vanaf even voorbij het golfterrein bij Heemskerk tot aan de pont bij Buitenhuis. De regen maakt het lopen op de dijk weinig aantrekkelijk. We proberen het even, maar na een klein stukje met heel lang en heel nat gras zakken we af naar de asfaltweg aan de voet.

Het uitzicht heeft hier nog sterker dan bij Krommenie iets paradoxaals. Op de dijk kijk je kilometers ver over akkers en weilanden . Maar aan de andere kant rijst een muur van bebouwing op. Enerzijds Hoogovens, anderzijds het Amsterdamse havencomplex. Onder aan de dijk is het uitzicht beperkter, maar daardoor ook landelijker. Bovendien is de asfaltweg rustig. Qua autoverkeer dan, want je loopt hier pal onder een van de uitvliegroutes van Schiphol. Na een paar kilometer draaien hoog en laag om. Het officiële pad voert onder langs de dijk, terwijl de verharde weg juist over de dijk gaat lopen.

Aan het landschap van de Assendelftse polder is goed te zien dat de grond hier hoger ligt en droger is dan in de rest van het gebied. Vreemd om je te realiseren dat hier al in de 10e eeuw de ontginningen van de Zaanstreek is begonnen. Aan de overkant van het Noordzeekanaal krijgen we zowaar een stuk bos, het allereerste op deze route. Hoewel, bos? Het is nog piepjong en ten noorden van de Noorderweg geplant als een klassiek productiebos: alsof er een raster op de grond is getekend en vervolgens op elk kruispunt een boom is neergezet van een zelfde, snel groeiende soort. Dat er af en toe nog een andere boom wortel heeft geschoten, is te danken een paar verdwaalde zaadjes. Het tweede deel Westhoffbos is duidelijk ouder en ook een stuk gevarieerder. Dit is wél aardig om doorheen te lopen.

Op naar het volgende stuk bos, bij Spaarnwoude. Van het tussenliggende stuk - de Ringweg - stellen we ons weinig voor. Ten onrechte: de Inlaagpolder is een van de mooiste die we tegenkomen. Links veel water met weides, rechts akkers met goudgeel graan. Omdat we hier lager lopen dan de Inlaagdijk, lijkt het landschap te glooien en heeft iets weg van Noord-Frankrijk. Alleen het nadrukkelijk aanwezige westelijk havengebied gooit wat roet in het eten. De polder hier dateert uit de Middeleeuwen. De Inlaagdijk is de eerste zeedijk hier. Later is de Inlaagdijk door het IJ doorgebroken, deels weggespoeld en vervangen door de Spaarndammerdijk. Als we langs het golfcomplex bij Spaarnwoude lopen, zien we hoe uitgestrekt het is. Om droge voeten te houden lopen we ook hier over de weg, maar halverwege gaan we toch het graspad op omdat de kaart lijkt aan te geven dat je anders straks nauwelijks meer op de route kunt komen. Dat blijkt een vergissing: het had best gekund.

Halfweg komt in zicht, vooral in de vorm van de twee 50 meter hoge oude suikersilo’s op het enorme voormalige CSM-terrein. De silo’s worden momenteel omgebouwd tot kantoren. Behalve kantoren en bedrijven moeten hier ook nog een megabioscoop met zestien zalen en een jachthaven komen. Maar dat zal nog even duren. Halfweg is het in elk geval nog lang niet.

Sjaak Smakman

De lengte van deze etappe is 25 kilometer. Bij het startpunt, NS-station Krommenie, staat een informatiepaneel. Eindpunt is het stoomgemaal aan de Haarlemmermeerstraat, ter hoogte van nr. 17 in Halfweg. Honden zijn toegestaan.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.