Alkmaar wil af van groot stadskantoor

Archief JJ Foto

Archief JJ Foto

Leander Mascini
Alkmaar

De gemeente Alkmaar wil af van het enorme stadskantoor aan het Mallegatsplein. Om te beginnen kan het binnenkort alvast gedeeltelijk worden verhuurd. De ambtenaren moeten dichter bij de inwoners werken.

Het afgelopen jaar heeft Alkmaar met ’De Doorbraak’ een flinke ambtelijke reorganisatie voltooid. Sinds 2011 is de ambtelijke organisatie gehalveerd van ruim 1000 naar minder dan 500 fte.

Na de gemeentelijke fusie met Graft-De Rijp en Schermer (2015) blijven die 500 ambtenaren over. En daarvoor is het stadskantoor een paar maatjes te groot. Of, in ambtelijke taal: ,,Het is te grootschalig en afstandelijk en past niet in deze visie.’’ De gemeente wil het flex- en thuiswerken stimuleren.

Wethouder personeelszaken Peter de Baat legt uit: ,,We willen straks in de grotere gemeente proberen de ambtenaren dichter bij de mensen te brengen. Meer de wijken, buurten en dorpen in. Ze zouden kunnen aanschuiven bij de bewoners8ondernemingen. Daarbij gaan onze mensen straks ook meer met iPads werken, waardoor ze veel flexibeler zijn. Dat geldt natuurlijk niet voor al onze mensen.’’

De Baat wil nog dit jaar duidelijkheid over de toekomst van de huisvesting van het personeel. ,,Na de zomer komen we het ons huisvestingsplan dat ’Alkmaar Nabij’ heet.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.