Sprankje hoop voor dorpshart Stompetoren

Redacteur Alkmaar
stompetoren

Er gloort een klein puntje licht aan de horizon voor de inwoners van Stompetoren die strijden voor een gezellig dorpshart.

Het was bómvol tijdens de commissievergadering van gemeente Schermer, dinsdagavond. Liefst zes insprekers, ruim honderd mensen op de publieke tribune (waar slechts ruimte is voor dertig) en tientallen mensen buiten de raadszaal toonden aan het college van burgemeester en wethouders en aan de commissieleden dat ze het niet eens zijn met het voorstel van b en w.

De ontwikkelingen rond het centrum van Stompetoren raakt de inwoners diep. Zij willen een dorpshart, een brede school dichtbij de sportvelden en een goede supermarkt midden in het dorp. Een plan dat Sander Douma Architecten (SDA) heeft uitgewerkt, maar dat het college vorige week van tafel veegde omdat er niet genoeg geld in kas is.

Betogen over miljoenen euro’s vlogen van alle kanten door de zaal. ,,Het duizelt me van al die cijfers’’, stelde menig commissielid vast. Dekkingen, grondopbrengsten, garanties... ,,Er is verwarring over de financiën. Niet alleen over de onderbouwing van het plan van SDA, ook over dat van de gemeente. Een onafhankelijke accountant zou deze cijfers naast elkaar moeten leggen zodat we geen appels met peren aan het vergelijken zijn. Dan weet iedereen waar het over gaat’’, zei John Hagens (Schermer Belang). PvdA, CDA en VVD waren het daarmee eens.

Toen tegen middernacht de vergadering sloot, was meer dan de helft van het publiek al vertrokken. Ook toen was er nog steeds een flink aantal mensen dat tot het eind aan toe soms luid applaudisseerde bij een kritische vraag aan een wethouder. ,,Red ons hart!’’, klonk een noodkreet van één van de insprekers.

Tijdens een raadsvergadering zal opnieuw worden gediscussieerd over het centrumplan.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.