Huisweidfestival scoort 70 mille

Redacteur Schagen
warmenhuizen

,,Bizar veel geld,'' zegt Ruud de Nijs van de Stichting Vrienden Voor Een Ander. Ruim 70 mille scoorde het derde Huisweidfestival op eerste pinksterdag.

Een absoluut record. Het eerste haalde twee jaar terug een totaal onvermoed bedrag van zestig mille. Vorig jaar wisten de vrienden dat te evenaren. Maar afgelopen zondag konden matig weer en een diepe crisis niet verhinderen dat de teller zelfs nog hoger piekte. ,,Crisis bestaat niet op het Huisweidfestival.’’ De opbrengst gaat naar onderzoek naar de botziekte Fibreuze Dysplasie en de taaislijmziekte Cistic Fybrosis. Met dat laatste is het allemaal begonnen, want een van de zeventien ’vrienden’ heeft een kind dat daaraan lijdt. Omdat het festijn zo’n succes bleek besloot men er jaarlijkse een tweede goede doel bij te nemen.

Het lokale bedrijfsleven sponsort royaal, bands als Hard to Handle, Heffe Breek Band en SelfEmployed treden gratis op en het publiek doet de rest. Dat kocht weer massaal aapjes, de mascotte van Huisweid, liet de kinderen pony rijden en dansen en boekte vaartochtjes bij regionale kloeters. ,,En er is gigantisch veel bier verkocht,’’ zegt De Nijs. Hij schat dat tussen een uur en middernacht voortdurend anderhalfduizend bezoekers op het festivalterrein waren. Het was koud en vanaf de twee podia werd het publiek opgeroepen warmte te zoeken bij elkaar. Ondanks de drukte en de drank kon het feest zonder enige wanklank worden afgesloten. Meer dan tachtig vrijwilligers waren op de been voor de opbouw, het bewaken van het massale bezoek, tot het afbreken. Gistermiddag om twee uur herinnerde niets meer aan het festival. Volgend jaar weer? ,,Adeldom verplicht, denk ik.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.