Boekhouder pinde privé met bedrijfspas Karl Lagerfeld Zaandam

Joost Verhagen
Alkmaar/Zaandam

Een 28-jarige Amsterdammer moest voor de politierechter in Alkmaar verschijnen voor het stelen van 67.500 euro van zijn voormalige werkgever.

De man werkte tussen december 2012 en maart 2014 in Zaandam als boekhouder van het Europese kantoor van Karl Lagerfeld en bezat een bankpasje van het bedrijf. Hij kon daarmee zo nodig boodschappen doen voor bedrijfslunches of conferenties. Maar tijdens die periode gebruikte de man het pasje dus ook om maandelijks bedragen van tussen de 750 en 2000 euro te pinnen, die hij in eigen zak stak.

De man liep tegen de lamp toen zijn baas zag dat er een reeks ongebruikelijke transacties had plaatsgevonden en werd daarna op staande voet ontslagen. ,,Ik zat in de problemen en zag geen andere optie'', zei de verdachte tegen de Alkmaarse politierechter. De Amsterdammer beweerde dat hij werd afgeperst door criminelen uit de drugswereld, waarvoor hij later de politie inschakelde.

Volgens de reclassering is de man erg beïnvloedbaar en zit hij in een verkeerd sociaal milieu. Vorige maand werd hij door het Hof in Amsterdam ook al veroordeeld voor een soortgelijk delict. Maar momenteel gaat het beter met hem en heeft hij weer een nieuwe baan. Volgens advocaat Blaeij is het daarom ook niet slim om de man tot een gevangenisstraf te veroordelen. Dit zou zijn leven opnieuw kunnen ontwrichten.

Justitie vindt het schokkend dat de werknemer zo'n fors bedrag heeft gestolen van zijn baas, die hem de bankpas had toevertrouwd. ,,Hiermee heeft hij het vertrouwen van zijn werkgever ernstig beschaamd''. Ook de officier denkt niet dat het een goed idee is om de Amsterdammer naar de gevangenis te sturen en eiste een werkstraf van 180 uur en 4 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met behandelverplichting.

De politierechter volgde deze eis. Het ging hier volgens haar om een 'niet gering bedrag' dat was gestolen en daarom leek de strafeis haar redelijk. Daarnaast moet de Amsterdammer het bedrag in termijnen aan zijn voormalig werkgever terugbetalen. Hij wil het liefst zo snel mogelijk zijn werkstraf uitbrengen, zodat hij de zaak achter zich kan laten en verder kan met zijn leven.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.