Vraagbaken voor senioren Hollands Kroon

Redacteur Schagen
anna paulowna

Steeds meer kernen van de gemeente Hollands Kroon raken voorzien van een vrijwillig ouderenadviseur, kortweg ’voa’ genaamd. Maandagmiddag was wethouder Jan Steven van Dijk de eerste om elf mensen te prijzen voor het voa-diploma dat zij in Anna Paulowna in het Wapen van Holland kregen uitgereikt.

De voa's hebben een soort EHBO-functie, ze dienen als vraagbaak voor oudere inwoners die advies of ondersteuning nodig hebben op diverse terreinen. Dat kan variëren van vragen over huurtoeslag en uitleg van de werking van een nieuw koffiezetapparaat of computer tot bemiddeling bij hulpvragen als 'Hoe vraag ik een wmo-voorziening aan?'.

De voa's van Hollands Kroon zijn in vijf ruime dagdelen opgeleid door de docenten Agaath Vermast en Adriaan Koopman van de Katholieke Bond Ouderen (KBO), de bond die aan de weg timmert met opleidingen in het hele land. De gemeente betaalt de opleidingen, volgens wethouder Van Dijk omdat de voa's als ideale schakel worden gezien tussen de sociale wijkteams en oudere inwoners.

Als het aan Vermast ligt, komen er voa's in de hele Noordkop: ,,Hollands Kroon is in de Kop van Noord-Holland de eerste gemeente waar we dit sinds vorig jaar doen, maar we willen op termijn ook mensen gaan opleiden in Den Helder en Schagen en op Texel.''

Tjibbe Wouda, voa-coördinator namens de LSBO: ,,En denk niet dat je dit zomaar even doet, hè? Het is een pittige opleiding met dikke boeken en het nodige huiswerk.''

Meer informatie: www.lsbo-hollandskroon.nl of www.wonenpluswelzijn.nl. Telefonisch contact opnemen met Servicepunt Anna Paulowna kan ook: 0223-535826.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.