Museum vervult gouden wensen

Sander van Lubeck
Beverwijk

Een gouden dagenwens kan ver weg worden vervuld, maar het kan ook heel dichtbij. In Museum Kennemerland bijvoorbeeld. Deze week ontvangt het museum drie kleine groepen plaatselijke ouderen die een museumbezoek als gouden wens hadden ingediend. Onder hen echte Beverwijkers die vreemd genoeg nog nooit binnen zijn geweest.

Het was voor de eerste keer dat Museum Kennemerland aan dit Gouden Dagen-initiatief heeft meegedaan. Ouderen kunnen hierbij op enkele plekken in de stad een wens in een wensboom hangen. Elke week worden er wensen vervuld.

Elsanta

De eerste ouderen zijn inmiddels in het museum aan het Westerhoutplein geweest. Het waren zes bewoners van het verzorgingshuis Elsanta, op de Wijkerbaan. Ze gingen op en neer met het Vrijwilligersvervoer IJmond-Noord. Vrijwilligster Miep de Wildt hield een inleiding over het museum, er was koffie en koek. Daarna kregen de gasten min of meer een privérondleiding.

Er was genoeg van hun gading. In de eerste plaats de nieuwe wisseltentoonstelling ’Sail’, waarmee het museum inspeelt op het grote nautische evenement Sail Amsterdam. Er hangen prenten en gravures met zeegezichten, historische zeilschepen en zeekaarten. Ook wierpen de gasten een blik op de vaste collectie: met schilderijen, Velser aardewerk, Kinheimtapijten en historische attributen.

Prachtig

Leo Duin, altijd in Beverwijk gewoond en gewerkt, bekende dat hij voor het eerst in dit museum is. ,,Prachtig, ze bewaren nogal wat’’, zei hij meermalen aangenaam verrast.

Adriane Heinhuis komt oorspronkelijk uit Leeuwarden. Zij was minder bekend met de regionale geschiedenis. Ze nam dan ook de tijd. Aandachtig bekeek ze stuk voor stuk de tentoongestelde afbeeldingen en voorwerpen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.