Fruittuinen West-Friesland in gevaar

Redacteur West-Friesland
HEM

De crisis plus de daardoor nog versterkte macht van de bedrijven die fruit inkopen, brengt de toekomst van fruittuinen in West-Friesland in gevaar. Telers proberen het tij te keren. Het liefst zien ze dat supermarkten meer groenten en fruit uit eigen regio gaan verkopen.

Knarsetandend las René van der Aarde uit Hem, die met zijn neef Jacob-Gerrit negentien hectare appels en peren verbouwt aan De Hout, in deze krant over supermarktketen Deen die zijn appels uit Zuid-Limburg haalt.

De verklaring van Deen dat het aantal zonuren daar en daardoor het suikergehalte in de appel hoger is, klopt volgens hem niet. ,,Noord Holland telt meer zonuren dan Limburg, respectievelijk 1581 uur tegen 1411 gemiddeld per jaar. Het landelijk gemiddelde is 1521 uur. Glastuinders bouwen niet voor niets liever hier een kas dan in Limburg.’’

Bij een ander argument van Deen – de aantallen die de supermarkt nodig heeft – heeft hij ook zijn twijfels. Hij rekent voor dat in Noord-Holland gemiddeld duizend hectare fruit staat, waarvan tachtig procent in West-Friesland en de rest vooral in Beemster en Nieuwe Niedorp.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen