Enquête

nhd Administrator

De Nederlandse politiek heeft een onnavolgbare behoefte aan terugblikken. Het summum van nabetrachten is de parlementaire enquête. Die methode geldt in Den Haag bijna als heilig.

Waarom bedenkingen geuit bij het nut van gedegen parlementair onderzoek? Dat heeft te maken met de nationale ziekte om achteraf alles beter te weten. De reserves hebben ook te maken met de ervaring dat weinig onderzoek daadwerkelijk leidt tot verandering van beleid, laat staan tot verandering van gedrag.

Hoe de praktijk verloopt, kunnen we dezer dagen zien bij de verhoren van de parlementaire commissie-De Wit, die de financiële crisis van 2008 onderzoekt. De ene dag hoor je een oud-bankier van ABN Amro zeggen dat de overnameprijs voor de bank te hoog was. De andere dag hoor je een oud-bestuurder van Fortis beweren dat de nationalisatie van ABN Amro en Fortis overbodig was. Voor dit soort getuigenissen heb je geen enquête nodig.

De grootste bedenking tegen de parlementaire onderzoeksdrift is misschien wel het gebrek aan ondernemingszin dat zij verhult. In terugkijken is Nederland kampioen. Hoe goed zijn we in het ondernemen, in het aanpakken van kwesties?

Je kunt het misschien aflezen aan de capaciteit die wordt ingezet op de controle van overheidsbeleid en de capaciteit die wordt besteed aan het aanpakken van problemen en uitdagingen. Wie om zich heen kijkt, ziet dat er in Nederland een complete onderzoeksindustrie is ontstaan met deskundigen die de overheid onder een vergrootglas leggen. Die capaciteit ontbreekt grotendeels voor het aanpakken van nieuwe uitdagingen.

De politiek zou het terugblikken moeten staken en haar energie moeten steken in het aanpakken van de grote maatschappelijke vragen van morgen.

Willen we dat niet of kunnen we het eenvoudig niet?

Kees van der Malen

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.