Minibieb in Heiloo steeds weer vol

De Little Free Library in Heiloo.

Henk Jan den Ouden
Heiloo

De ’Little Free Library’ van Loen van Gulick aan de Termijen in Heiloo is een succes. ,,Ik moet er steeds boeken uit halen omdat mensen meer in het kastje zetten dan eruit halen.’’

Iets meer dan een jaar geleden opende Loen haar mini-bibliotheek in een vrolijk geschilderde koelkast. Hij staat onder haar appartement aan de Termijen in Heiloo. Een beetje achteraf, maar kennelijk weet een vast publiek hem te vinden. De bedoeling is dat lezers er een of meer boeken uithalen om te lezen, en er ook weer boeken in terugzetten voor anderen. De koelkast staat gewoon op straat en lezen is gratis.

,,Ik heb eigenlijk geen idee wie er allemaal gebruik van maakt, ik ben vaak weg en houd het ook niet echt in de gaten’’, vertelt Loen. ,,Ik wil mensen ook niet te veel in de gaten gaan houden. Maar nu heb ik er een gastenboekje in gelegd, zodat wie dat wil daar iets in kan schrijven. Dan krijg ik een beetje een idee.’’ Loen is in het dagelijks leven onderwijsmedewerkster aan de psychologiefaculteit van de VU in Amsterdam.

De koelkast, fors Amerikaans model, staat nog altijd efficiënt volgestouwd met boeken in allerlei genres. Literatuur, romans, reisboeken, maar ook kook- en kinderboeken. ,,En sinds kort staan er ook dvd’s in. En ik merk dat de kast telkens weer vol raakt. De lezers stoppen er meer boeken in dan ze er uit halen. Ik moet er regelmatig boeken uithalen en die naar het oud papier brengen. Dat is wel goed ook hoor. Zo kan ik een beetje selecteren op kwaliteit.’’

De boekenkast staat gewoon op de stoep langs de openbare weg. Voer voor vandalen zou je zeggen, maar gelukkig blijft het netjes in en rond de koelkast. Eén keer maar in het afgelopen jaar leek het erop dat hij ten prooi was gevallen aan vandalisme. De postbode vond boeken, door de hele wijk verspreid. Ze heeft die teruggezet in de koelkast. Er was verder niets beschadigd. Het was waarschijnlijk een goed bedoelde actie van een kind.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.