Epicentrum aardbevingen Anna Paulowna ligt in Nachtegaallaan

Martijn Gijsbertsen
anna paulowna

Niemand heeft ze gevoeld, maar iedereen in Anna Paulowna praat erover. De door het KNMI geregistreerde aardbevingen, met een kracht van 1,5 en 2,3 op de Schaal van Richter.

Bij de bakker, slager, in de supermarkt en op straat. Velen in de Polder vragen elkaar of ze er in de nacht van maandag op dinsdag iets hebben gemerkt. Wakker zijn geschrokken. Dat blijkt geenszins het geval.

Stomverbaasd

,,Wij lazen het in de krant en waren stomverbaasd’’, zegt Beatrix Schuttenhelm (58) uit de Nachtegaallaan.

,,Niks voelen trillen, terwijl ik licht slaap. En we een hond hebben die bij het minste of geringste aanslaat.’’

Volgens het KNMI heeft in die straat toch het epicentrum van de eerste, lichtste schok gelegen. Op drie kilometer diepte moet het onder de wijk hebben gerommeld.

Epicentrum twee lag langs het spoor, ergens tussen de Randweg en Boermansweg.

Ook Piet Rentenaar (85) van een paar huizen verderop in de Nachtegaallaan heeft niks in de gaten gehad. ,,Toen ik het las, dacht ik aan Groningen. Nooit geweten dat ze hier ook gas winnen.’’

De relatie met de productieputten van Vermilion, kilometers verderop in Slootdorp, wordt gelegd. Hoewel de oorzaak niet vaststaat en onderzocht wordt door Staatstoezicht op de Mijnen.

Onweer

Omwonenden van deze gasputten stellen wél wakker te zijn geworden: zij dachten aan beginnend onweer.

Bij Woningbouwvereniging Anna Paulowna en de gemeente Hollands Kroon - van de bevingen op de hoogte gesteld door actiegroep Schokkend Groningen - waren gisteren nul meldingen van schokken of schade binnen gekomen.

Dieren op Landgoed Hoenderdaell zijn geen moment onrustig geweest, zo laat directeur Robert Kruijff doorschemeren.

Amateurseismoloog Stan van der Meij uit Barsingerhorn heeft geen trillingen waargenomen. ,,Mijn meters zijn niet in beweging geweest.’’

Dit in tegenstelling tot het KNMI, onder meer via meetstations nabij Alkmaar en in Warmenhuizen.

,,Het gaat niet om schokken, veroorzaakt door verschuiving van aardplaten’’, stelt Läslo Evers, hoofd seismologie. ,,Deze trillingen zijn relatief ondiep, dus gevolg van menselijk handelen.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.