Bergen naar rechter om gasopslag

Foto Internetredactie

Foto Internetredactie

Ron Amesz
bergen

De gemeente Bergen stapt naar de rechter vanwege de plannen voor ondergrondse gasopslag in het gebied Bergermeer. Dat heeft de gemeente vrijdag bekendgemaakt. Volgens Bergen heeft het Rijk regels overtreden door de beslissingsbevoegdheid over te nemen zonder dit met de gemeente te overleggen. De bestuursrechter in Alkmaar buigt zich maandag 4 april over de zaak.

Bergen daagde het Rijk om dezelfde reden al eerder, maar ’parkeerde’ de zaak in november na een brief van minister Maxime Verhagen van Economische Zaken. De bewindsman schreef daarin dat hij de gemeente alsnog zelf een oordeel wilde laten geven over diverse vergunningaanvragen voor de gasopslag. Later verklaarde Verhagen dat bezwaar tegen het eerder genomen besluit niet mogelijk is, aldus de gemeente.

Bergen verzoekt de rechter om het rijksbesluit tot het overnemen van de beslissingsbevoegdheid van de gemeente te vernietigen. Het vooroverleg dat vooraf zou moeten gaan aan het besluit, heeft volgens de gemeente nooit plaatsgevonden. Daarnaast hebben de ministers enkele benodigde stukken niet aan de gemeente gezonden, aldus Bergen.

„Het gaat hier om een verregaande inbreuk op de gemeentelijke autonomie”, zegt de Bergense wethouder Alwin Hietbrink. „Bij het overnemen van de beslissingsbevoegdheid moet grote zorgvuldigheid in acht worden genomen. Dat is naar onze mening niet gebeurd.”

Bergen is de enige gemeente die zich nog verzet tegen de plannen voor ondergrondse gasopslag. Alkmaar, Heiloo, Schermer en ook de provincie Noord-Holland legden hun bezwaren terzijde na de aankondiging van economische compensatiemaatregelen door het Rijk.

In Bergermeer moet de grootste ondergrondse gasopslag van West-Europa komen. Met de plannen is een investering van ongeveer 800 miljoen euro gemoeid. De ondergrondse opslag wordt van grote waarde geacht voor de Nederlandse plannen om de gasrotonde van Europa te worden.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.