Weidevenne zegt nee tegen islamschool

Koning: islam Marokko moet tolerant blijven© ANP

Rob Swart
Purmerend

Weidevenne staat op z’n achterste benen over de komst van een islamitische basisschool naar de wijk.

Volgens veel wijkbewoners is uitgerekend in Weidevenne de doelgroep van islamitisch onderwijs matig vertegenwoordigd. Bovendien wordt de school aan de wijk opgedrongen, zonder dat de mogelijkheid er is geweest om nee te zeggen. Dat proberen wijkbewoners nu zelf te organiseren.

Het verkeer dat de school aantrekt is het grootste bezwaar.

Op petities24.com staat een noodkreet om veiligheid in de wijk die inmiddels 357 keer is ondertekend. Uit opmerkingen die mensen daarbij maakten komt een duidelijk beeld van het bezwaar. Uit het feit dat tachtig procent van de leerlingen niet uit Purmerend komt, maken zij op dat veel kinderen met de auto gebracht en gehaald zullen worden. De wijk is helemaal niet gebouwd op zoveel verkeer. En de bewoners hebben bewust voor een verkeersluwe wijk gekozen.

Gemeentewoordvoerder Floris Roos zegt dat het verkeer zeker een punt van zorg is. In de komende weken is er overleg over maatregelen die nodig zijn. Het gerucht in de buurt dat de bussluis in de wijk zou verdwijnen kan hij niet bevestigen of tegenspreken.

Burgemeester en wethouders kozen voor de leegstaande lokalen in de Nijlstraat in samenspraak met het schoolbestuur voor islamitisch onderwijs en het Purmerends schoolbestuur. Die laatste had het in gebruik voor de scholen Oeboentoe en Kawama. Het alternatief was het schoolgebouw in de Torenmolen. In de afweging tussen die twee zegt de gemeente dat Weidevenne beter bereikbaar is, centraler ligt voor de leerlingen, meer voorzieningen in de omgeving, meer kinderen in de buurt die naar de school kunnen komen. Met 25 procent allochtonen past de school goed in de wijk, vinden B en W.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.