Senioren massaal weg bij ANBO

Gerard van Engeleng.van.engelen@hollandmediacombinatie.nl
Alkmaar

De belangstelling voor het lidmaatschap van de ouderenbond ANBO is in de regio Alkmaar tot een nulpunt gedaald. Er zijn per 1 januari honderden leden weggelopen. Dat heeft te maken met nieuw beleid van het hoofdbestuur.

,,Er zijn geen afdelingen meer en alle besturen zijn opgeheven, waardoor er geen activiteiten meer georganiseerd worden’’, zegt Trees Warmenhoven, die ruim twaalf jaar secretaris / penningmeester was van de Alkmaarse afdeling ’Noord’ en ook enige tijd van de afdeling ’Centrum’, nadat daar het bestuur was opgestapt. Voor Warmenhoven (83) is de maat vol. Het begon ermee dat ze eind vorig jaar ineens niet meer kon inloggen op het ledenbestand. ,,Ik wilde kijken welke leden er jarig waren zodat ik ze een kaartje kon sturen.’’ Ze meldde de ’storing’ bij het hoofdbestuur. Daar kreeg ze te horen dat alles op slot was gegooid. Korte tijd later ontving ze, met alle andere ANBO-bestuurders in het land, een mail waarin werd aangekondigd dat de organisatie ’aan vernieuwing toe is’. Warmenhoven: ,,De strekking was dat ieder individueel lid voortaan zelf lokale activiteiten kan organiseren. De afdelingen hebben geen eigen bankrekening meer, maar leden kunnen een budget aanvragen bij het hoofdkantoor in Woerden. Je krijgt dan een ANBO-betaalpas met het aangevraagde bedrag erop. Overschrijdingen moet je voorschieten en declareren. Dat gaat natuurlijk nooit werken. Met kerst hebben we in wijkcentrum De Hofstaete daarom de laatste bijeenkomst gehad en afscheid genomen. Het bestuur is daar toegezongen. Dat was kippenvel. Maar ik hoorde alleen maar van leden dat ze opgezegd hadden bij ANBO.’’

De seniorenbond zegt in een reactie dat zaken versneld werden doorgevoerd na een anonieme oproep aan besturen om ANBO-reserves uit protest tegen het nieuwe beleid over te hevelen op privérekeningen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.