Premium

LSVV blijkt echte aanwinst voor eerste klasse

LSVV blijkt echte aanwinst voor eerste klasse
Toine Merk heeft met een schot in de verre hoek Velsen-keeper Sander van der Lugt gepasseerd en LSVV op een 2-1 voorsprong gezet.
© Foto Walter Oliemans
Zuid-Scharwoude

Na de derde zege op rij mag LSVV met recht een aanwinst voor de eerste klasse worden genoemd. De Langedijkers spelen fris combinatievoetbal waarop zondag Velsen zich verkeek. Twee fraaie doelpunten - vlak voor en kort na de rust - beslisten de wedstrijd in voordeel van LSVV tegen een ploeg die eind vorig seizoen nog in de race was voor een plek in de hoofdklasse.

LSVV heeft in deze fase van de competitie de wind mee. Figuurlijk en letterlijk. Zoveel werd zondag wel duidelijk op Sportpark Voorwaarts. De gelijkmaker van Boy Kansen viel in de 45e minuut precies op het goede moment om vol vertrouwen aan de tweede helft te beginnen. En hoe mooi de treffer ook was - een schot van even over de middenlijn dat gedragen door de wind de ver voor zijn doel staande keeper Sander van der Lugt totaal verraste - er kwam ook het nodige geluk bij kijken. ,,Ik had eigenlijk een voorzet in gedachten’’, bekende de 22-jarige Kansen. ,,Die bal waaide er mooi in’’, voegde de middenvelder er met een brede lach aan toe. Dat hij later tot ’man of the match’ zou worden uitgeroepen was gezien de schoonheid van het doelpunt geen grote verrassing.

In het middenrif van de Langedijker ploeg speelde Boy Kansen samen met Kai Botman een voorname rol. De twee jongelingen verdeelden het spel met een flair alsof ze al jaren op dit hogere niveau bij de amateurs actief zijn. In de tactiek die de huidige trainer Rob Klanker voor ogen heeft is er veel ruimte voor middenvelders om te kunnen uitblinken. Het voetbal van LSVV vertoont dan ook wel aardig wat gelijkenissen met dat van Foresters onder Klanker in het eerste seizoen in de eerste klasse. De ploeg uit Heiloo verbaasde destijds ook door met vlotte combinaties menig tegenstander te overtreffen.

Klanker: ,,LSVV was de voorgaande jaren gewend eerder de lange bal te spelen. Ik wist dat het tegen Velsen met die lange verdedigers in het centrum geen zin zou hebben. We moesten langs de grond aanvallen.’’

Waar Toine Merk na een kwartier een uitgelezen kans liet liggen om op aangeven van Daan Brinkkemper de score te openen, deed Velsen dat vijf minuten later wel. Linksachter Jesper Gutteling slingerde bal met een verre inworp voor het doel en Daniël Zuiverloon gaf met een hoog schot keeper Dave Stet het nakijken.

De wondergoal van Boy Kansen liet LSVV met een goed gevoel de kleedkamer opzoeken. ,,We spraken af na rust meteen druk op hen te zetten zodat Velsen niet met de wind mee voor de lange bal kon kiezen’’, vertelde Klanker over de besproken speelwijze voor de tweede helft. Dat pakte goed uit, want na drie minuten kwam LSVV op voorsprong. Met een bekeken pass speelde Botman de bal precies in de loop van Merk, die in de verre hoek raak schoot: 2-1. Met een dubbele aanvallende wissel trachtte Velsen-trainer Ton Pronk het tij te keren om de vierde nederlaag in de nog zo prille competitie te voorkomen. Maar het werd voor de bezoekers een ellendige middag. Marc Kloosterboer kwam na een kopduel ongelukkig ten val en brak daarbij zijn sleutelbeen.

LSVV: Stet, Den Iseger, Rik Molenaar, Emmerik, Van Cleef, Pauw, Kansen (76. Havermans), Botman, Brinkkemper, Konijn (85. Gert-Jan Molenaar) en Merk (90. Volbeda).

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen