De warmte uit Italië voor een kille maand

Ach, januari. Een mooie winter fleurt het landschap op, een bleke zon streelt de met ijs berijpte bomen, het zachtjes klappen van passerende schaatsen doorbreekt de stilte. Ook lekker weer om binnen te zitten. Een boek om lichaam en gemoed te verwarmen is misschien ’La Cucina d’Abruzzo’. Een culinair plakboek met foto’s, herinneringen, verhalen en recepten uit het warme Italië. Geschreven door Giancarlo Acciavatti en Gemma Mirabilio, afkomstig uit de Abruzzen, het gebied rondom de mondaine badplaats Pescara. Het stel is na een reeks culinaire omzwervingen door Europa terechtgekomen in Amsterdam, waar ze tegenwoordig het traiteursbedrijf Mondo Mediterraneo runnen.

Acciavatti is afkomstig uit de stad Pescara, Gemma van een boerderij buiten de stad, en hun verschillende achtergrond is terug te vinden in de receptuur. Gemma’s culinaire benadering is behoorlijk aards en ze werkt met eerlijke, traditionele ingrediënten, terwijl Giancarlo’s gerechten zich vooral kenmerken door verfijning en mondaine flair. Wat hun recepten gemeen hebben, is dat ze vrijwel allemaal gemakkelijk te maken zijn voor zowel kleine als grote groepen. De basis van hun koken vormt de Abruzzen, en dat betekent karakteristieke ingrediënten en locale gerechten als olive a l’ascolana of pasta alla mugnaia. Maar ook klassiekers uit de ’gewone’ Italiaanse keuken. Met veel verwijzingen naar recepten van tantes, mamma’s en buurvrouwen. Dat alles omzoomd door prachtige foto’s van het leven op de Italiaanse straat, met doorkijkjes in ouderwetse keukens en restaurantjes, Fiatjes op straat, vissersboten in de haven, babyfoto’s van de auteurs. Duidelijk zichtbaar is daarbij de hand van styliste Stephanie Rammeloo en grafisch vormgever Sanne Dirkzwager, die voor dezelfde uitgever diverse kookboeken ’ontwierpen’. Fraai boek, lekker boek ook, maar wel en beetje rommelig. Een indeling ontbreekt: we beginnen in hun keuken in Amsterdam, belanden vervolgens in de Abruzzen op een trouwfeestje en middenin de tomatenoogst, worden langs kaasmakers gevoerd, doen mee aan de olijvenpluk om vervolgens weer in Amsterdam de geheimen van de catering te ontdekken. Zo komen alle recepten lukraak door elkaar te staan. Maar je blijft wel lekker bladeren. Giancarlo Acciavatti & Gemma Mirabilio, La Cucina d’Abruzzo de warmte van het land de stijl van de stad uitg.Terra, 296 blz., 29,95 euro. Jacques Hermus

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.