Jong Holland knokt zich naar de tweede klasse

Dolle vreugde bij de spelers van Jong Holland en hun begeleiders nadat de promotie naar de tweede klasse een feit is geworden. © Foto Martin de Haan

Teun Vermey
Alkmaar

De liefhebbers van mooi verzorgd voetbal zullen het eindsignaal niet hebben afgewacht. Virtuoze hoogstandjes waren zo zeldzaam als een ijsbeer in de woestijn. Maar degene die een voetbalgevecht op het scherpst van de snede waardeert, zal zich opperbest vermaakt hebben met het strijdlustige nacompetitieduel tussen Jong Holland en FC Castricum.

De eerste wedstrijd van de tweeluik tussen beide rivalen was geëindigd in een 1-0 overwinning voor de Alkmaarders. De opdracht voor de Castricummers was simpel: scoren. Dat mislukte. De Oranjehemden hadden een defensieve muur in elkaar gemetseld waar geen slopershamer doorheen kon komen. Het was Italiaans catenaccio voetbal op het Alkmaarse sportpark.

De verdedigende tactiek miste zijn uitwerking niet. En dankzij een schitterende vrije trap in de beginfase van Jari van der Meer die in de kruising verdween, zat het team van het duo Phuong Nguyen en Rik Melker vroegtijdig in een gunstige uitgangspositie. Die werd niet uit handen gegeven. Voor de vierde keer in deze nacompetitie was de einduitslag 1-0 voor de Alkmaarse formatie.

Daardoor promoveert Jong Holland naar de tweede klasse. Dat was ook de doelstelling die aan het begin van het seizoen werd uitgesproken door bestuur en technische staf.

Het plan van Castricum was om degradatie te ontlopen, maar dat wordt nu een heidens karwei. Er is nog een ontsnappingsmogelijkheid. Dan moet het elftal van Jamal Yahiaoui komende zaterdag op het terrein van SC Buitenveldert een herkansingstoernooi winnen waarbij vier ploegen spelen om één plaats in de tweede klasse. De tegenstanders in Amsterdam zijn Hellas Sport (Zaandam), Odysseus’91 (Utrecht) en AH’78 (Huizen).

Opportunistische speelwijze

Het is maar de vraag of het offensieve krachtvoetbal van de blauw-witten daar de doorslag gaat geven. Castricum heeft een fysiek sterke ploeg met veel dreiging bij spelhervattingen, maar er is een gebrek aan creatieve spelers die een man kunnen uitspelen. Via een opportunistische speelwijze wordt de tegenstander teruggedrongen naar het eigen overvolle strafschopgebied.

Zo ook de thuisploeg zaterdagmiddag. Van meet af aan werden ze onder druk gezet door de gasten maar bezweken nimmer. Doelman Kevin Vanblarcum verrichte enkele cruciale reddingen. Centraal verdediger Chelbi Boujenoui verloor net als linksback Rik Wijnker zelden een kopduel en assisteerde zijn keeper twee keer op de doellijn. Het Alkmaarse middenveld waar aanvoerder Paul van Dijk zijn afscheidswedstrijd speelde, was sober en taakbewust. En ook de voorhoedespelers maakten de nodige meters achteruit. Zo ontstond een hecht collectief met een standvastige winnaarsmentaliteit.

,,Dit is de kers op de taart”, jubelde Rik Melker in het feestgedruis na afloop. ,,Achterin stond het als een huis. We hebben deze week getraind op vrije trappen. Normaliter neemt Dianto Kuiper ze, maar die was geblesseerd. Nu was Jari de beste die hem kon nemen.”

Verderop treurde Yahiaoui. ,,Net als in de eerste wedstrijd waren we niet gevaarlijk genoeg. Het was éénrichtingsverkeer met halve kansen. Dat levert niks op.”

Jong Holland - FC Castricum 1-0 (1-0). 9. Jari van der Meer 1-0. Scheidsrechter: R. ten Hoeve. Toeschouwers: 350.

Jong Holland: Vanblarcum, Joinking, Geijs (50. Spaans), Boujenoui, Wijnker, Van Dijk, Haanraads, Blankendaal, Van der Meer (90+1. Van Kessel), Hondius, Meijers (80. Zijp).

FC Castricum: Jansen, Raghosing, Zeilstra, Van Soest, Obioha (44. Van Wees), Hamaker (83. Mulder), Admiraal, Weber, Vrijburg, Zweet (90+1. Pierneef) , Van Duivenvoorde.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen