Rivaliteit tussen zussen: Dina moest dood

Laura Heerlien
Amsterdam

Helena zag, toen haar zus Dina een knappe matroos voor haar neus wegkaapte, geen andere uitweg meer. Dina moest dood. Helena gooide haar zus van de trap en toen dat niet het gewenste effect had sloeg ze haar de kop in met een knuppel. Vanaf morgen jaagt de vervloekte geest van Helena de bezoekers in het Amsterdam Dungeon museum de stuipen op het lijf in de nieuwe show Moord op de Zeedijk.

Dina en Helena leven in de achttiende eeuw. Dina is in het verhaal de mooie, zachtaardige vrouw met de lange blonde lokken. Ze werkt als een magneet op matroos Wouter. Bij de veel minder knappe Helena, met haar ravenzwarte haar en grove trekken, drijft de jaloezie haar tot het uiterste.

Gezelliger

Tegenwoordig gaat het er over het algemeen gelukkig een stuk gezelliger aan toe tussen zussen. Zusjes kennen elkaar als geen ander, weten precies wat ze aan elkaar hebben en er is een groot voordeel: bij ruzie hoef je niet snel bang te zijn om elkaar kwijt te raken. Je bent immers familie.

Toch is het lang niet altijd even ontspannen en kan er wel degelijk sprake zijn van rivaliteit.

Veel heeft met aandacht van de ouders te maken. Doe je het goed genoeg? De Hilversumse psychologe Gerie Hermans ziet een link met de maatschappij. ,,Hier in het westen vinden we het met z’n allen heel belangrijk om de beste te zijn. Als ouders dat element inbrengen in de relatie met hun kinderen, en dus de een beter lijken te vinden dan de ander, dan krijg je een onveilige omgeving. Dan ga je als kind strijden om aan de wensen te kunnen voldoen.”

Om die reden zouden ouders wat Hermans betreft ook nooit de situatie moeten willen oplossen als twee zussen ruzie hebben. Niet mee bemoeien, da’s het beste. ,,Wanneer ouders proberen tussenbeide te komen, is de kans namelijk groot dat ze met vijanden eindigen. Omdat ouders partij trekken, of omdat een van de zussen dat zo voelt. Wens ze succes: ze kunnen het beter zelf oplossen.”

Tegen je verlies kunnen

De meest effectieve manier om bij rivaliteit de zussenrelatie te verbeteren: leren tegen je verlies te kunnen. ,,Verdragen dat je minder goed bent dan een ander.” Het is een advies waar Helena nog wat van had kunnen opsteken.

Moord op de Zeedijk is het nieuwste onderdeel in de vaste voorstelling van het Amsterdam Dungeon. www.thedungeons.com

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.