Nederland toonaangevend in bloemen en planten

© HSPublicity

Nederland heeft zich in vergelijking met andere Europese landen meer gespecialiseerd in de export van bloemen en planten, hoewel het niet het belangrijkste exportproduct is. Deze producten maken 2,1 procent van de Nederlandse export uit, bij de andere Europese landen is het maar 0,1 procent van de export. Ook de vier andere exportproducten waar Nederland zich mee onderscheidt ten opzichte van de vijftien landen die voor mei 2004 al lid waren van de Europese Unie, zijn landbouwproducten. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Behalve bloemen en planten heeft Nederland zich meer dan andere Europese landen toegelegd op de export van groente, oliehoudende zaden, resten van de voedselindustrie en vlechtstoffen. Het aandeel van deze landbouwproducten in de Nederlandse export is drie tot vier keer zo groot als hun aandeel in de export van de EU-15 exclusief Nederland. Ons land is ook de grootste groente-exporteur ter wereld.

Van de vijf producten waarin Nederland het meest gespecialiseerd is in vergelijking met de EU-15, hadden bloemen en planten in 2010 met 8 miljard euro de hoogste exportwaarde.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.