Pater Titus herleeft via Twitter

Leontien van Engelen

Twitter is bijna niet meer weg te denken in de hedendaagse wereld. Bij, al dan niet, grote gebeurtenissen vliegen de tweets je om de oren. De omroep RKK heeft nu, naar eigen zeggen, een primeur door een in de Tweede Wereldoorlog overleden priester te laten twitteren. Titus Brandsma is in de oorlog een van de belangrijkste katholieken die zich verzetten tegen het nazisme.

De dagen voor zijn arrestatie bezoekt hij alle katholieke dagbladen om hen ervan te weerhouden om advertenties van de NSB in hun bladen op te nemen. Op 19 januari 1942 wordt Brandsma gearresteerd door de Duitsers.

Sinds 19 januari van dit jaar, precies 69 jaar na zijn arrestatie, kan iedereen via twitter volgen wat de in 1985 zalig verklaarde priester heeft meegemaakt, hoe zijn dagen eruit zagen en wie hij sprak. Maar ook wat hem dreef en op de been hield.

Dagelijks twittert Titus Brandsma via @PaterTitus42. De tweets, die zowel uit tekst als uit beeld bestaan, bestrijken zijn laatste zes maanden in leven, tot zijn dood in het concentratiekamp Dachau. Daar kwam de priester, die tijdens zijn leven al een zwakke gezondheid had, na een paar weken in het kamphospitaal terecht waar hij medische experimenten onderging. Een dodelijke injectie door de kamparts maakte uiteindelijk een einde aan zijn leven.

Afgelopen zondag zond de RKK in de programmareeks 'Wat blijft.. uit het oog in het hart' een radioportret uit over Titus Brandsma. Programma gemist? Geen nood, het is te downloaden als podcast via www.katholieknederland.nl/radio/podcasts/Leontien van Engelen

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.