Enkhuizen haalt bij rechter bakzeil over Sociaal Medisch Centrum

Enkhuizen haalt bij rechter bakzeil over Sociaal Medisch Centrum
Het Sociaal Medisch Centrum aan de Vijzelstraat. Archieffoto Henk de Weerd
© Archief
Enkhuizen

De gemeente Enkhuizen kan niet zonder meer van projectontwikkelaar De Nijs verlangen dat deze de contracten nakomt die zijn gesloten over de verbouwing en uitbreiding van het Sociaal Medisch Centrum (SMC) aan de Vijzelstraat. Dat stelt de rechtbank in Alkmaar. De Nijs moet op zijn beurt wel de achterstallige huur voor het pand betalen aan de gemeente.

De partijen stonden op 29 mei tegenover elkaar bij de rechter. Na een biedingsprocedure gunde de Enkhuizer gemeenteraad in 2007 de klus aan de projectontwikkelaar uit Warmenhuizen. Die zou het bestaande complex voor 3,4 miljoen euro kopen van de gemeente, het pand verbouwen en het aantal zorgaanbieders hier uitbreiden.

Zeven jaar later is daar niets van terechtgekomen. Via de rechter hoopte Enkhuizen af te dwingen dat De Nijs het project alsnog uitvoert, maar hier moest de gemeente bakzeil halen. De rechter is van mening dat de gemeente dit niet kan eisen, nadat het zelf de komst van een tweede gezondheidscentrum aan de Molenweg mogelijk maakte.

Veroordeeld tot elkaar

Als het vonnis van de rechtbank in Alkmaar over het sociaal medisch centrum in Enkhuizen een ding duidelijk maakt, dan is het wel dat de gemeente en projectontwikkelaar De Nijs voorlopig nog veroordeeld lijken tot elkaar. Als beide partijen namelijk nog iets aan het project willen verdienen, zit er niets anders op dan opnieuw te gaan onderhandelen over de invulling van het complex.

Opvallend is dat de in 2008 door het Enkhuizer college en gemeenteraad nog zo bejubelde komst van een tweede gezondheidscentrum aan de Molenweg, nu opeens de spreekwoordelijke bananenschil is geworden waarover de gemeente uitglijdt.

De gemeente had bij de rechtbank ongewijzigde nakoming van de overeenkomsten met De Nijs van 15 februari 2007, 16 februari 2010 en nadere afspraken van 8 oktober 2012 geëist. Volgens de rechter is deze eis ’uit oogpunt van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar’.

De Nijs verwijt de gemeente dat deze destijds actief heeft meegewerkt aan de komst van het Gezondheidscentrum Molenweg. De rechtbank is van mening dat de gemeente dit verwijt tijdens de zitting in onvoldoende mate heeft ontkracht.

Brief aan raad

Uit een brief aan gemeenteraad in april 2008 blijkt namelijk dat uitvoering van het plan aan de Molenweg ’verregaande publiekrechtelijke medewerking van de gemeente zou vergen’. Zowel voor de grootte van dit gebouw als het huisvesten van zorg op deze plek, moest immers worden afgeweken van het ruimtelijk beleid. De gemeente heeft dit ook gedaan om daarna een omgevingsvergunning te kunnen verstrekken.

Dit terwijl de gemeente in de periode 2007-2008 met De Nijs een overeenkomst sloot om het terrein aan de Vijzelstraat over te dragen met als doel de bestaande zorgvoorzieningen hier te versterken en uit te breiden. Ook voor de gunning was de doelstelling van de gemeente, hetgeen volgens de rechter van invloed is geweest op de verwachtingen van De Nijs over het project en dus ook het onderhandelingsproces.

Dat enkele huurders van de Vijzelstraat naar de Molenweg zijn vertrokken waardoor De Nijs minder huur ontvangt, neemt de rechter de gemeente dan weer niet kwalijk. Daarom moet De Nijs de achterstallige huur van ruim twee ton en de rente hierover alsnog aan de gemeente betalen.

Beide partijen wilden donderdag niet reageren op de uitspraak.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editie



Volg ons