Nederlands Parfumflessenmuseum in Winkel stopt na bijna dertig jaar

Nederlands Parfumflessenmuseum in Winkel stopt na bijna dertig jaar
Carina van Zoonen-Twint in haar museum. ,,Het gaat niet meer.”
© Foto Holland Media Combinatie/Ed Dekker
Winkel

Het Nederlands Parfumflessenmuseum in Winkel stopt. Na bijna dertig jaar sluit Carina van Zoonen (73) eind mei definitief de deur. Het lot van ruim zevenduizend flesjes is onzeker. De veertig mooiste stukken van de unieke verzameling worden op 19 juni in Parijs geveild.

Ernstige rugproblemen zijn de reden van de sluiting. „Het gaat echt niet langer. Ik moet nu al de rondleidingen zittend doen”, zegt Van Zoonen. Zij ontving 10.000 tot 12.000 bezoekers per jaar. In de eerste jaren waren dat er zelfs tegen de 20.000.

Met hulp van vrijwilligers was het museum drie middagen in de week open, en daarnaast op afspraak.

Zestig jaar verzamelen

De omvangrijke collectie is het resultaat van bijna zestig jaar verzamelen. In 1989 begon Carina van Zoonen-Twint het Parfumflessenmuseum in Winkel aan huis. Na vijf jaar verhuisde het museum naar het vroegere raadhuis van Winkel.

Carina en haar man Piet van Zoonen kochten dit provinciale monument van de voormalige gemeente Niedorp. Het gebouw dateert uit 1599 en komt waarschijnlijk in het najaar te koop.

Geen opvolger

Op 27 mei is het museum voor het laatst open. Het lukte Van Zoonen niet een opvolger te vinden. „Je moet helemaal bezeten zijn van geuren om dit te willen doen. En dan nog komt er heel veel bij kijken.”

Het museum bood een reis door de cultuur en de geschiedenis van parfum. Enkele objecten zijn al overgebracht naar een museum in Zuid-Frankrijk, zoals een distilleerketel en een aantal bewaarketels voor het rijpen van geuren.

Boldoot-collectie

„Misschien dat er meer onderdelen verhuizen naar Frankrijk. En verder is alles voor een zacht prijsje te koop. Het hele museum moet leeg. Wij hopen dat onze mooie Boldoot-collectie een plek krijgt bij nazaten van deze ondernemersfamilie.”

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons