Chocolade die zo lekker op je tong smelt

Chocolade die zo lekker op je tong smelt
Chocoladeproeverij met Ursulien van Berge-Bakkum, Lisca, Rebecca en Jurjan van Rijn.
© Foto Erik Rietman
Zaandam

Wat is lekkerder dan proefjes doen met chocolade? Juist, chocolade proeven. En zeker als het ook nog eens cacaomaand is.

Lisca (13), Rebecca (11) en Jurjan (9)van Rijn uit Amstelveen laten stukjes pure en witte chocolade smelten op hun tong (zie foto). Ze zijn enthousiast over de chocoproefjes die als vakantieactiviteit in het Zaans Museum worden gedaan. Uitleg krijgen ze van Ursulien van Berge-Bakkum, die als vrijwilligster en docent alles weet van cacao, van molens en Claude Monet. Ze forenst als medewerkster tussen Zaans Museum, Molenmuseum, culturele commissie en Erfgoedcommissie. Een echte deskundige in het proef-laboratorium dus. De Amstelveners nemen alle informatie gretig in zich op. De Chocoladebeleving is hun volgende stop in het museum.

Chocolade die zo lekker op je tong smelt

Chocoproeven is ook onderdeel van de komende ’Nacht van de nacht’ (28 oktober) waar het museum aan de Zaanse Schans aan meedoet. Fijnproevers zijn Roel van der Linden (11) en de zusjes Iris (10) en Anna Götz (12) uit Heemskerk.

Chocolade die zo lekker op je tong smelt

Die hebben cacao door de aderen stromen, met familieleden die bij Verkade of in opdracht van Verkade gewerkt hebben. En een leuke moeder die heel erg van chocolade houdt. Die maakt een rondje langs de schilderijen en andere kunstwerken, terwijl de kinderen zich vermaken tussen de chocoladebolletjes, de tafel met Smarties en de chocolademelk.

Chocolade die zo lekker op je tong smelt

Bij de meisjes Götz is altijd wel iets van chocolade in huis en worden boterhammen rijkelijk bestrooid met hagelslag. De kinderen zijn ook blij met de wikkels voor repen die ze zelf gemaakt hebben. Ze voelen zich alle drie echte theaterkinderen vertellen ze tussendoor en voelen zich helemaal thuis in het museum.

Zie ook www.zaansmuseum.nl

Foto’s Erik Rietman (hoofdfoto) en Ron Amesz

Meer nieuws uit Zaanstreek

Lees hier de digitale editieVolg ons