Zwemmen en wandelen in de duinen

Ron Amesz

Onder de noemer: de natuur is niet duur, verwijzen wij graag naar Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Wandelen, liggen aan het water of een heerlijke fietstocht. Een zonnige dag is hier prima te besteden. Zonder dat hiervoor veel geld tevoorschijn hoeft te worden getoverd.

Het wordt geafficheerd als een uniek natuurgebied, dat bij velen bijna in de achtertuin ligt. Het gebied is te voet, te paard en te fiets te doorkruisen en her en der kan het water ingesprongen worden. Het grootste gedeelte is gratis toegankelijk. Eventueel is het gebied ook prima bruikbaar als mooie doorreisroute naar het strand.

Mooie uitvalshoek is De Zandwaaier, gelegen nabij de ingang aan de Zeeweg en dagelijks geopend tussen 10 en 17 uur. Hier is veel informatie in te winnen over het gebied en vanuit dit punt worden veel activiteiten georganiseerd. Voor het parkeren van de auto geldt een maximumtarief van 7 euro per dag.

Er worden vele excursies georganiseerd. Niet allemaal zijn deze gratis, veel wel. Gratis wandeltochten, begeleid door een gids die onderweg alle bijzonderheden weet aan te wijzen. Tevens kan ingeschreven worden voor gratis fietsexcursies. Duur ongeveer twee uur.

Of ga op zoek naar dierensporen. En leer onder leiding van de boswachter prenten (sporen) van dieren af te gieten in gips om zo een leerzame diersporenverzameling aan te leggen. Kosten hiervan bedragen 2,50 euro. Voor hetzelfde bedrag kan vanuit Landgoed Elswoud worden uitgerukt om met behulp van detectoren op zoek te gaan naar vleermuizen. Deze excursies worden in de avond of nacht gehouden.

Ook 'Duindetective' kan voor 2,50 euro de kinderen twee uur geboeid houden. Onderzoek naar wat de dieren eten en hoe ze in leven blijven. In het gebouw zelf is een schatkistroute te volgen waar kinderen tot 12 jaar oud twee uur mee zoet zijn tegen een borg van 2 euro.

Natuurlijk hoeft er niet deelgenomen te worden aan georganiseerde tochten om op zoek te gaan naar dieren. Voor herten hoeft men tegenwoordig niet meer per se de duinen in te trekken, maar ze ogen er nog altijd het mooist. Ook een ontmoeting met wisenten, konijnen, paarden, koeien of schapen behoort tot de mogelijkheden. Waarbij wel steevast de regel geldt: niet aaien, aanraken of voeren.

Overal in het gebied zijn prachtige plekjes te vinden om rustig neer te vlijen en een picknickmandje tevoorschijn te halen.

In het duingebied is vooral Het Wed een uitgelezen plek om lekker in het zonnetje te baden of in het water.

Tegen de tijd dat de avond valt is het bovendien een heerlijke locatie om met een glad wijn in de hand, vergezeld door wat stokbrood met beleg, te genieten van de zonsondergang.

Alle informatie is na te lezen op: www.np-zuidkennemerland.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.