Drugsproces Purmerendse schoonmaker op Schiphol uitgesteld

Frits Verhagen
Haarlem/Purmerend

De strafzaak tegen de 34-jarige Atman G. uit Purmerend, die als schoonmaker op Schiphol drugs zou hebben gesmokkeld, is vrijdag opnieuw aangehouden. De rechtbank in Haarlem honoreerde het verzoek van de advocaat van G. om nog twee getuigen te laten horen. Het proces wordt nu 25 mei voortgezet.

Atman G. wordt er door Justitie van beschuldigd dat hij maart vorig jaar samen met de 41-jarige S.H. uit Hoofddorp bijna 23 kilo cocaïne ons land heeft binnengesmokkeld. Dat gebeurde via de bagagekelder op Schiphol, waar H. al jaren teamleider was voor de KLM. G. en H. zouden eerder die maand ook al een partij harddrugs met een onbekend gewicht hebben gesmokkeld.

De marechaussee had de vermeende smokkelaars in oktober 2014 al in beeld. Op 16 maart werden de Hoofddorper en Purmerender op heterdaad betrapt. Er werden ook twee andere verdachten opgepakt.

De beide hoofdverdachten kwamen begin december vorig jaar op vrije voeten. De rechtbank oordeelde toen dat de twee hun proces buiten de cel mochten afwachten.

Getuigen

Het was de bedoeling dat de strafzaak gisteren inhoudelijk zou worden behandeld, maar aan het begin van de zitting kwamen de advocaten van het duo met verzoeken om meerdere getuigen nader aan de tand te mogen voelen.

Officier van justitie Bert Haneveld verzette zich daartegen. Volgens hem heeft de verdediging tijd genoeg gehad om dit soort verzoeken te komen. De aanklager zag de verzoeken van de raadslieden als nieuwe poging om het proces op de lange baan te schuiven.

De rechtbank had ruim anderhalf uur nodig om een beslissing te nemen. De rechters kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat het toch van belang is dat twee van de opgegeven getuigen alsnog bij de onderzoeksrechter worden gehoord.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.