Jonge topkok start in Wervershoof
Geoffrey van Melick.© Foto Erna Faust
Werverhoof gaat culinair meetellen. De jonge topkok Geoffrey van Melick (29) strijkt neer in het voormalige postkantoor, waar de laatste jaren een eetcafé in zat. Restaurant Oxalis moet eind mei, begin juni open gaan.
Van Melick heeft al een hele mooie staat van dienst. Hij won in 2014 het Zilveren Koksmes (kampioen jonge koks) op de Horecava. Hij stond twee jaar in de keuken van het fameuze Britse restaurant The Fat Duck, dat drie sterren heeft en tot het beste restaurant van de wereld werd uitgeroepen. Hij werkte vierenhalf jaar bij ’t Nonnetje in Harderwijk, waar hij de rechterhand was van chef Michel van der Kroft. ,,Ik heb naast de absolute top in de keuken gestaan, maar ik stond altijd in de schaduw van een ander. Nu niet meer. Nu is het voor het ’echie’. En dat is natuurlijk hartstikke spannend.’’
Dochter
Waarom viel zijn keus op Wervershoof? ,,Ik wilde altijd al een eigen restaurant beginnen. Ik heb sinds mijn 19e overal gewerkt, in Spanje, Hongkong en Engeland. Het maakte me niet uit waar ik zat. Maar ik ben sinds anderhalf jaar vader van een geweldige dochter en ik wil mijn vrouw en kind wat meer kunnen zien. We wonen in Hoogkarspel en ik zocht iets in West-Friesland. Dit pand kwam te huur. Het is het bijgebouw van het voormalige postkantoor. Het is heel oud en sfeervol. Het staat aan het dorpsplein waar alles gebeurt, het is een perfecte plek.’’
,,Als West-Fries weet ik natuurlijk wat er te koop is bij de boeren en tuinders hier. Dit is een walhalla voor koks. Er komen hier zoveel mooie producten van de landerijen. Daar ga ik mee koken. Ik heb de laatste weken contacten gelegd met leveranciers voor mijn restaurant. Geweldige bloemkolen, savooiekolen, de Opperdoezer Rondes natuurlijk… Het is hier allemaal.’’
,,We beginnen met 25 stoelen en ik hoop dat na de zomer uit te breiden tot ruim 50 stoelen als ik het restaurant kan vergroten met een serre. Zoveel stoelen heb je wel nodig om goed te kunnen draaien. Een Michelin-ster, daar ben ik niet op uit. Ik kook, zoals ik kook. Als dat gewaardeerd wordt, is dat natuurlijk hartstikke mooi, maar ik ga mijn stijl niet aanpassen, omdat ik een ster moet hebben.’’
Geoffrey vertelt dat hij van kinds af aan al een fascinatie had voor restaurants. ,,Ik ging een keer met mijn ouders op vakantie naar Spanje en dan zaten we in een hotel met zo’n ontbijtbuffet dat tot in de puntjes was verzorgd. Dat vond ik machtig interessant. Dat wilde ik toen ook al.’’ Hij deed de koksopleiding bij het Horizon College, maar stapte na twee over naar de Cas Spijkers Academie in Boxmeer, omdat hij op culinair gebied het hoogst haalbare ambieerde. ,,Het was ver van huis, dus ik ging intern. Ik ben wel heel blij dat ik dat heb gedaan, want ik heb nog twee jaar les gehad van Cas Spijkers zelf en dat is toch wel de man die Nederland gastronomisch op een hoger niveau heeft gebracht. Gelukkig heb ik nog twee jaar van zijn vakkennis en passie kunnen genieten en kunnen leren.’’
Oxalis
Oxalis gaat het restaurant heten, de Latijnse naam voor het plantje dat Geoffrey van Melick vaak in zijn gerechten verwerkt: de klaverzuring. ,,Het staat voor fris, krachtig, mooi en groen. En dat is mijn kookstijl. De bloemetjes, blaadjes en het knolletje van de klaverzuring is allemaal eetbaar. Ik gebruik de bloemen en de blaadjes als garnering in mijn gerechten.’’
Wervershovers zijn nieuwsgierig naar het nieuwe restaurant, merkt Geoffrey. Zonder dat de menukaart of prijzen al bekend zijn, hebben al vijftig gasten gereserveerd. Wie dat ook wil, kan een mailtje sturen naar info@geoffreyvanmelick.nl