Middenwaard-ondernemer: 'Klant wil koopzondag'

door martien douw
Heerhugowaard

,,Het doel van een onderneming is te doen wat de klant wil. En de klant wil dat we op zondag open zijn. De koopavond neemt af, landelijk gezien. Overal staan de omzetten onder druk. Daarom is het logisch dat we op zondag open zijn.”

Aan het woord is Kees Komen, franchisenemer van de Hema in Middenwaard. De meningen over de koopzondag zijn echter verdeeld. Vanaf januari is het weer een keer per maand, na een proef met een wekelijkse koopzondag van drie maanden. Wat vindt het winkelend publiek, dat ook gisteren het winkelcentrum massaal bezocht?

Het echtbaar Butter uit Winkel zit te lunchen. ,,We zijn komen fietsen”, zegt Tonny Butter. ,,Oefenen voor wintersport. Volgende week gaan we naar Oostenrijk.” Ze noemt de koopzondag ‘makkelijk’. ,,Maar het is sneu voor de zelfstandigen.” Haar man Gert-Jan vindt de koopzondag ‘pure onzin’. ,,Ik ben zelf ondernemer geweest. Je wilt ook weleens vrij zijn. We zijn hier nu toevallig, want normaal ben ik op zondag bij het voetbal.”

Maurice Boon uit Broek op Langedijk wacht met zijn gezin - echtgenote en twee kleine kinderen - op Buurman en Buurman. Het is druk op het plein bij Mr. Cocker, want iedereen wil op de foto met de populaire vrienden uit de Tsjechische animatieserie. ,,Voor mij hoeft die koopzondag niet perse”, zegt Maurice. ,,Je hebt al zes dagen om boodschappen te doen.”

,,Maar ik snap het wel”, vervolgt hij. ,,Het is lekker makkelijk. Middenwaard is groot en het is overdekt. Wij gaan straks ook nog even kleren kijken voor Oud en Nieuw.”

Op een ander pleintje staan The Great Borrelnootjes, twee muzikanten die vrolijke evergreens spelen. Allengs wordt het drukker. Shoppen is fun.

Hans Bakker woont boven het winkelcentrum. Hij is met zijn kleinkinderen op stap. ,,Ik denk niet dat je extra verkoopt op zondag. Het meeste is gewoon armoe. Zelfs grote ketens zie je failliet gaan. En voor de klant geldt: alleen als je niet in de ontslagronde komt, kan je kopen. Dat zijn er steeds minder.”

Johan Quant uit Heerhugowaard denkt dat de koopzondag geen ontkomen aan is. ,,Het publiek verwacht het. Je moet wel, wil je de kop boven water houden.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.