’Regelneven’ Overstad naar huis

Een van de deelplannen voor Overstad

Gerard van Engelen
alkmaar

De ’regelneven van Overstad’ gaan naar huis. De gemeente Alkmaar heeft de stekker uit Exploitatiemaatschappij Nieuwoverstad getrokken en gaat weer rechtsreeks om tafel met grondbezitters die plannen hebben.

In Nieuwoverstad werken de gemeente en vier partners samen aan de vernieuwing van het bedrijventerrein Overstad (32 hectare). In 2009 werd de samenwerking begonnen, maar door de economische crisis die kort daarna begon werd het steeds stiller. Banken werden terughoudend met financieringen en grootgrondbezitters op Overstad lieten weten liever hun eigen koers te varen dan hun grond over te doen aan Nieuwoverstad. Het bleef bij de ingebrachte gemeentegrond, 45.000 vierkante meter.

De ambitieuze plannen voor het voormalige industrieterrein zijn vastgelopen door de economische crisis. Geen bouwer durft te beginnen aan de 2.200 huizen die er gepland staan. En geen ontwikkelaar brandt zijn handen aan de 85.000 vierkante meter detailhandel. De gemeente heeft, naast woningcorporatie Ymere, ook ontwikkelingsmaatschappij Ballast Nedam, gebieds8ontwikkelaar BNG en Volker Wessels vastgoed als partner.

Niet alleen de crisis zorgt voor vertragingen, ook de versnippering van het gebied. Overstad is in handen van zo’n veertig eigenaren. Daar zitten grote investeringsmaatschappijen bij (MAB en IPPMC, bij de Noorder Arcade), maar ook veel regionale of lokale ontwikkelaars (Tuijp, Van Til, Jong, Bot). Een groot aantal projecten zou in 2013 van start moeten: Luxury World van Van Til (op het grote parkeerterrein Parcade), 133 woningen van Bot in het puntje Kwakelkade-Koedijkerstraat, woningen op de plek van de oude bandenhandel aan het kanaal, detailhandel en woningen in de omgeving van de Koedijkerstraat. En dan zijn er nog de plannen van JT voor een megabioscoop.

Op een persconferentie lieten wethouder Victor Kloos en Nieuwoverstad-topman Dietmar Werner dinsdag weten dat de gekozen werkwijze niet meer is ’toegesneden op de huidige economische situatie’. Met ’pijn in het hart’ wordt de samenwerking per 1 april beëindigd.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.