Bekkenfysiotherapeuten Noord-Holland Noord in de clinch met VGZ

© Archieffoto

Marten Visser
Schagen

Bekkenfysiotherapeuten in Noord-Holland Noord liggen overhoop met zorgverzekeraar VGZ.

De 23 bekkenfysiotherapeuten vinden dat VGZ hen niet serieus neemt en een te lage vergoeding voor 2018 biedt. Ze overwegen geen contract met VGZ te sluiten. Dan moeten patiënten die verzekerd zijn bij Univé, dat onder VGZ valt, de kosten van hun behandeling deels zelf betalen.

Bekkenfysiotherapeuten behandelen klachten die te maken hebben met slecht functionerende bekkenbodemspieren. Tot nu toe tekenden zij en haar collega’s steeds dat contract met VGZ. Maar voor 2018 is dat niet vanzelfsprekend. Het houdt ergens op, zegt bekkenfysiotherapeut Mea Ligthart uit Schagen. ,,Het is een keer klaar.’’

Niet tekenen bij VGZ kan de patiënt die bij Univé verzekerd is (en dat is zo’n tachtig procent in deze regio) op kosten jagen. ,,De mensen met een naturapolis moeten dan 25 tot 30 procent zelf betalen. Dat is vervelend.’’ Maar toch: de bekkenfysiotherapeuten willen nu wel hun ongenoegen kenbaar maken, zegt Ligthart, één van de 23 bekkenfysiotherapeuten in Noord-Holland Noord. Over de in hun ogen veel te karige vergoeding die VGZ biedt. En over de manier waarop de verzekeraar hen behandelt.

Eenzijdig

,,Dit wordt eenzijdig opgelegd. Tekenen of niet tekenen. Als je belt en vraagt om een gesprek, krijg je te horen dat ze niet met individuele bekkenfysiotherapeuten overleggen. ’Dat moet de beroepsvereniging doen’, is het dan. Maar ze weten dat die niet over tarieven mag onderhandelen. Je komt geen stap verder.’’ Per behandeling van een half uur krijgen Ligthart en haar collega’s sinds dit jaar veertig euro van VGZ, die vergoeding wordt ook voor 2018 geboden. Het bedrijf verlaagde voor 2017 zonder overleg het tarief. Ligthart: ,,Toen zijn we nog akkoord gegaan, onder bezwaar.”

Volgens VGZ maken te veel klanten gebruik van de gespecialiseerde bekkenfysiotherapie, waardoor die zorg te duur wordt. Onzin, stelt Ligthart. Zij en haar collega’s helpen mensen bij bijvoorbeeld darmklachten, prostaatklachten en pijnklachten bij seksualiteit door te werken aan de bekkenbodemspieren. ,,Wij voorkomen vaak dat die mensen naar een specialist moeten in het ziekenhuis. Of dat mensen incontinentiemateriaal moeten gebruiken. Daarmee besparen we de verzekeraars veel geld.’’ Andere verzekeraars betalen ongeveer hetzelfde als VGZ. Ook over die contracten twijfelen veel bekkentherapeuten. Maar wel of niet tekenen bij VGZ raakt de meeste klanten, omdat het grootste deel van de mensen in Noord-Holland Noord verzekerd is bij Univé, onderdeel van VGZ. Ligthart roept hen op goed te kijken welke polis ze kiezen. ,,Er zijn ook betaalbare restitutiepolissen, waarbij je wel vrije keuze hebt naar welke behandelaar je gaat. Zodat je wel de volledige vergoeding krijgt.’’

VGZ meldt dat er een gesprek komt met de boze bekkenfysiotherapeuten. ,,We willen graag weten waar de onvrede zit en kijken of we er iets aan kunnen doen’’, zegt woordvoerder Jan Sinnige. Een hogere vergoeding zit er niet in, weet hij.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.