Weg met het kindermenu!

Patrick van den Hurk

Omdat iemand het moet doen, prikt culinair redacteur Jurriaan Geldermans wekelijks een vorkje buiten de deur en geeft hij zijn ongezouten oordeel over prijs en kwaliteit. Vandaag Bos en Duin op Texel. Het resultaat: 8+.

Een kinderhand is gauw gevuld, weten veel restauranthouders. Dus geven zij kinderen een bord vol patatten, met mayonaise, appelmoes en – godbetert – van die nuggets uit de plofkippenfabriek.

Natuurlijk lusten kinderen dat. Vanaf hun vroegste jeugd pompen we erin dat patat het hoogst haalbare is in de kleutergastronomie. Dat ze niet zonder appelmoes kunnen en dat een kipnugget het enige vlees is dat je kunt eten. Bovendien smaakt hun brood naar vanille (Blueband, brrrr), is de lof niet bitter maar zoet en hebben de spruitjes helemáál geen smaak meer. Niet dat ze die laatste krijgen bij hun kaboutermenu, maar het geeft wel aan hoe we de kids proberen aan tafel te lokken: door ze echte smaken te onthouden.

Maar laat ik me niet kwaad maken. Want er is hoop. Hoop die komt van het eiland Texel, als een frisse bries uit het noorden, die de wangen roodt en de maag doet knorren. Een bries die de geur van volwassen eten meevoert, waar alle kroost van smullen kan. Verse vis uit de Noordzee, biologisch rund, kreeft thermidor, handgemaakte pasta, coquilles st. Jacques, kip van de boerderij, lamsnek met spek, speklappen óók met spek, zwanenhals gevuld met druiven, soep vooraf, schapenijs met rood fruit... Sorry. Ik liet me gaan.

Wat ik wilde zeggen is dat Slowfood Texel onder leiding van Annette (onvergetelijke groenten) van Ruitenburg een actie is begonnen om jongens en meisjes gewoon te laten mee eten in restaurants. Door ze de hele maand september de kans te geven voor de helft van de prijs à la carte te eten. Zoals de Texelse tweeling Joost en Marieke (12) op de foto. Vanzelf krijgen ze dan kleine porties, want niet alleen een kinderhand, ook een kindermáág is gauw gevuld. Maar ze leren zo wel alles eten, net zoals de kinderen in bijvoorbeeld België, Frankrijk en Italië dat altijd al doen, zonder dat ze er raar van worden (nou ja, de Belgen een beetje).

Een heel stel restaurants op Texel doet mee aan de actie: Vincents Eilandkeuken, De Pelikaan, restaurant Noordzee en De Kastanjeboom, om er maar een paar te noemen. Maar het kan nog stoerder, want Bos en Duin in het Texelse Hoorn biedt die mogelijkheid al veel langer. Chef-kok Robin, samen met neef Roy uitbater van dit restaurant, groeide op in een horeca-gezin en weet niet beter dan dat ook de kleintjes álles eten. En dat proef je aan zijn creaties. Neem de gegratineerde mosseltjes (4 euro voor kinderen), geserveerd door Robins vriendin Marlies, die een voorbeeldige gastvrouw blijkt. De schelpdieren zijn mooi gebronsd door wat gesmolten kaas erover. En de smaak fris, dank zij gefruite ui- en preiringen en een lichte tomatensaus.

Die mooie balans geldt eveneens voor de kreeftensoep (3 euro), die hoog op smaak is en pittig door de traditionele cayennepeper. Moet je die scherpte dan afvlakken? Nee! Liever slechts een paar hapjes geproefd van een echte bisque, dan een halve kom surrogaat opgelepeld.

Een perfect mini-gerechtje vormt de droog gebakken coquille St. Jacques (3 euro), die Robin optopt met wat dunne plakjes chorizo en snippers ham, terwijl een fantastische gevogeltesaus diepgang geeft. Helaas is de Jacobsmossel te zout, maar een kleinigheidje hou je.

Eveneens goed geportioneerd is de pasta met gestoofd Texels weiderund (7,50). Geen hele koe, want een kindermaag en zo, maar wel vlees met de officiële status van streekproduct. Verder gaan er verse kruiden door de linguine (platte spaghetti), andermaal die luchtige tomatensaus en de heerlijk korrelige kaas die grana padano heet. Een pracht van een pasta.

Als er nu nog plaats is in de buik, blijkt de heilbot met groene asperge en witte truffelsaus (14 euro) de beste keus. Een klein maar dik stukje filet van de immense heilbot is genoeg om de delicate vissmaak ervan een leven lang te onthouden. De asperge biedt precies het goede tegenwicht, de beurre blanc geeft er een joyeuze zwier aan en de truffel hemelse heerlijkheid.

En toe? Een sorbet misschien? Nee, dank je. Want echte kinderen houden niet zo van zoet.Jurriaan Geldermans

Restaurant Bos en Duin, Bakkenweg 16, Den Hoorn (Texel),  0222 – 315541; www.bosenduin-texel.nl

Voor reacties en tips:

overdetong@nhd.nl

Archief: www.nhd.nl/odt

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.