Keuze tussen Beusebos en meer banen

Robert Jan van der Woud
Purmerend

Werkgelegenheid is belangrijker dan het Beusebos. Tot die conclusie kwam woensdagavond een meerderheid van de commissie stedelijke ontwikkeling en beheer van Purmerend.

Vorige week stond de behandeling van de toekomstvisie voor de Kom A7 vooral in het teken van de inspraak. Meer dan twintig mensen maakten van de gelegenheid gebruik om een lans te breken voor het behoud van het natuurgebied in de kom van de A7. Sinds tientallen jaren heeft de natuur er vrij spel, wat resulteerde in een bos van 17 hectare.

Als het aan het college ligt, moet dat wijken om plaats te maken voor een hotel annex congrescentrum van 50 meter hoog, en recreatie. Dat een meerderheid van de commissie zich achter de visie van het college zou scharen, werd toen al duidelijk. De vergadering van woensdagavond bracht daarin geen verandering.

Hans Meijer (PvdA) noemde de visie van het college ’zwak’ en ’niet sterk onderbouwd’. ,,Een bos kun je maar één keer weghalen. Dan moet er wel een verdomd goede reden zijn.’’ Maar die was er in zijn ogen: het hotel annex congrescentrum moet 100 tot 150 banen opleveren. En daarom was hij ’licht positief’.

Ook de andere coalitiepartijen maakten die afweging. ,,Het is een keuze tussen groen en banen’’, verwoordde Pascal Verkroost het. ,,Dan kiest het CDA voor werkgelegenheid.’’ Wat Coen Lageveen (Stadspartij) betreft moet het gebied snel ontwikkeld worden. En ook VVD en ouderenpartij AOV vonden de visie een prima basis om tot concrete plannen te komen voor het groengebied in de lus van de A7.

Klakkeloos

Wat bij de tegenstanders in de commissie tot de nodige verontwaardiging leidde. ,,Luisteren we naar de inwoners of lopen we klakkeloos achter een ondernemer aan?’’, vroeg René Verhoogt (GroenLinks) zich af. Onafhankelijk raadslid Ernst van Damme had van de voorstanders van de hotelplannen drie argumenten gehoord. De insprekers kwamen er met 15, zei hij. Variërend van de bomen die fijnstof filteren tot beschermde diersoorten die in het Beusebos leven. Ook Trots en Leefbaar Purmerend sabelden de plannen neer. Coalitiepartij D66 dreigt volgende week donderdag, als het onderwerp op de raadsagenda staat, verdeeld te stemmen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.