’Genoeg geld voor onderhoud van vuurtoren Lange Jaap’

Jan Roelofsen is alvast begonnen met schoonmaakwerkzaamheden. © Peter van Aalst

Leo Blank
Den Helder

Vuurtoren de Lange Jaap ligt Huisduiner Jan Roelofsen na aan het hart. Dus als vandalen het rode, gietijzeren baken bekladden met witte verf wekken ze zijn toorn.

Roelofsen ontdekte tot zijn ontsteltenis dat onbekenden de tekst ’Stille wateren, diepe navels’ op de buitenwand van de bijna 64 meter hoge toren hadden gekalkt.

,,Ik heb het direct gemeld via een speciaal nummer van Rijkswaterstaat”, vertelt Roelofsen. Hij hoopt dat de tekst snel wordt verwijderd.

Maar de Huisduiner is daarvan niet zo overtuigd: ,,Er wordt al jarenlang nagenoeg niets gedaan aan onderhoud en renovatie. Als het zo doorgaat raakt Den Helder de vuurtoren nog kwijt.”

Dat laatste bedoelt Roelofsen gekscherend. De vuurtoren is rijksmonument en heeft een beschermde status.

Roelofsen ijvert al jaren voor openstelling van de Lange Jaap voor bezoekers. ,,Het bijna tien jaar geleden dat dit voor het laatst kon. Er zitten scheuren in dekplaten. Om mensen veilig naar boven te kunnen laten gaan moet er hoognodig onderhoud gepleegd worden.”

Geld kan niet het struikelblok zijn, vindt hij: ,,Voor een rijksmonument moet dat gewoon beschikbaar zijn. In het Waddenfonds zitten miljoenen.”

Voorheen beschikte hij over een sleutel van de toren. Tegenwoordig kan hij voor bezoekers die aan de voet van de Lange Jaap willen picknicken alleen nog maar de poort ontsluiten van het terrein. Dat is hem niet genoeg: ,,Ik ga de instanties net zo lang onder druk zetten tot er iets gebeurt.”

Woordvoerder Henk Voerman van Rijkswaterstaat laat weten dat collega’s van hem binnenkort naar Huisduinen komen vanwege de bekladding. Over onderhoud en renovatie kan hij weinig zeggen: ,,Voorlopig verandert er niets”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.