Zon wacht met uitbarstingen op Orion

Theo Mulder (links) en Carol Lemmens bij de nieuwste aanwinst van Orion, twee telescopen. FOTO MARCEL ROB

Theo Mulder (links) en Carol Lemmens bij de nieuwste aanwinst van Orion, twee telescopen. FOTO MARCEL ROB

Redacteur NHD
BOVENKARSPEL

Alsof de zon wacht op de hobby-astronomen van Orion, de grootste sterrenwachtvereniging in Noord-Holland. Het hemellichaam is twee jaar achter met zijn 11-jarige cyclus van uitbarstingen. Konden de liefhebbers van het universum in Bovenkarspel mooi hun allernieuwste apparatuur plaatsen en zuiver afstellen.

Zonder zon geen Zomertoer. Dus kijken we op dinsdag 2 augustus tijdens het Rondje Lutjebroek bij Theo Mulder en zijn mensen, sinds 1992 actief in het populariseren van weer- en sterrenkunde. Al een halve eeuw fascineert het heelal de 63-jarige Mulder mateloos. ,,Met een regenpijp en een vergrootglas keek ik als puber naar de maan. Met een oscillator uit een microscoop.’’

Nu is hij als een kind zo blij met de spiksplinternieuwe aanwinsten van Orion (150 leden): een 152 mm lenzentelescoop en een 40 cm spiegeltelescoop. Met deze paradepaardjes trekt de vereniging de zon bijna ín haar - ook nieuw - observatorium in het Streekbos. Prachtig speelgoed om moeiteloos de afstand van 150 miljoen kilometer te overbruggen.

En om tegelijkertijd 8 minuten en 6 seconden terug in de tijd te gaan. ,,Deze periode heeft het zonlicht nodig om ons te bereiken’’, vertelt Theo. Dat zegt hij niet voor het eerst. Sinds de opening van het nieuwe gebouw, een jaar geleden, verbaasden al meer dan 17.000 bezoekers zich bij Orion. Zoals drie jaar geleden Carol Lemmens (68) nietsvermoedend zijn ogen uitkeek bij de sterrenliefhebbers.

,,Soms tuurde ik naar de hemel, maar zag nooit veel. En nu?’’ Op de iPhone zoeft hij naar zijn eigen Saturnus. ,,Onvoorstelbaar, met zo’n kleine lens gefotografeerd. Dankzij onze nieuwe telescoop.’’ Saturnus, na Jupiter de grootste planeet in ons zonnestelsel, blijft ook voor de ervaren Theo Mulder verrassingen bieden. Van de 64 manen rond Saturnus heeft hij er nu 8 gezien. Hij hoopt er meer te scoren.

Als voorproefje op de Zomertoer een kijkje in het heiligdom van Orion, de draaibare koepel. De twee nieuwe telescopen staan opgesteld op een bijzondere montering. ,,Speciaal voor ons ontworpen en gemaakt, in ons eigen West-Friesland. Deze montering kan voor 100 procent zuiver worden afgesteld, op de Poolster en op 52 graden, 14 minuten en 6 seconden, onze locatie in Bovenkarspel. De afstelling is bijna voltooid. Die zuiverheid is uniek. Daardoor kunnen wij veel betere foto’s in het heelal maken. Bezoekers kunnen dat met hun eigen camera.’’

Kijkavonden, lezingen, films en rondleidingen langs schaalmodellen en exposities over sterrenkunde, ruimtevaart, geologie, mineralen en fossielen, Orion is zeer actief.

Sinds februari hebben al 42 schoolklassen kennis gemaakt met zonnevlammen en zonnevlekken. Theo Mulder gaat experimenteren met het fotograferen van deze vlammen. ,,Veel kijkplezier staat ons te wachten. De activiteit van de zon neemt de komende jaren sterk toe, ze is namelijk op achter met uitbarstingen.’’

De extra stofdeeltjes kunnen satellietstoringen veroorzaken. ED DEKKER

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.