NAM gaat tweede extra put boren in Noordbeemster

© ANP

Debbie de Vries
Noordbeemster

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat volgende maand weer boren in Noordbeemster.

De NAM gaat een extra put boren in een reeds producerend gasveld op de bestaande gaswinningslocatie aan de Havermeerweg. Begin oktober arriveert de boortoren.

Het boren van de put is een tijdelijke activiteit en neemt ongeveer vijftig dagen in beslag. ,,In de week ervoor worden de voorbereidende werkzaamheden verricht’’, aldus woordvoerder Leonie Deij.

In 2015 is de eerste van twee geplande extra putten in dit veld geboord. Het gaat nu om de tweede extra put. Het boren van deze put stond eigenlijk gepland voor het derde kwartaal van 2018, maar is naar voren gehaald. ,,De boortoren is eerder vrijgekomen. Deze toren gaat door heel Nederland, nu was er nog een tijdslot open.’’

Gaswinning zorgt tegenwoordig voor veel vragen. Daarom organiseert NAM een inloopbijeenkomst op woensdagavond 20 september van 19.30 tot 22 uur in Café De Drie Hamers in Beets.

NAM wint in de gemeente Beemster aardgas op twee locaties, in Noordbeemster en in Westbeemster. Er wordt in dit gebied voldoende gas gewonnen om circa 200.000 huishoudens te voorzien van warm water en een warm huis.

NAM wint aardgas uit ‘kleine velden’. Deze kleine velden zijn honderden keren kleiner dan het Groningen-gasveld, de kans op een aardbeving is daarom ook zeer klein.

Alle kleine gasvelden in Nederland samen zorgen voor zo’n 40 procent van de Nederlandse energievoorziening.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.