’Aanpak bedreigers burgemeesters schiet tekort’

Medewerker Internet
Amsterdam

Politie en justitie moeten meer tijd steken in het oppakken van mensen die burgemeesters bedreigen. De opsporing van daders schiet tekort, en als ze al worden gepakt en veroordeeld, zijn de straffen te laag. Dat zegt oud-burgemeester van Helmond, Fons Jacobs.

Jacobs ziet net als het Nederlands Genootschap van Burgemeesters een stijging van het aantal intimidaties van burgemeester en wethouders. Hij noemt de toename zorgelijk. Het overgrote deel van de burgemeesters zou wel eens bedreigd zijn.

Gemeenten hebben vooral in het laatste decennium een grote rol gekregen bij een aanpak van georganiseerde misdaad. Vooral bij het tegengaan van vermenging van de onder- in de bovenwereld. De bestuurlijke aanpak heeft kwaad bloed gezet bij criminelen. „Politie en justitie zijn steeds actiever met de bestrijding van zware, maatschappij ondermijnende criminaliteit. De burgemeesters spelen hierbij met de punt naar voren. Zij voeren de strijd aan en zijn dus erg kwetsbaar”, zegt plaatsvervangend voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en burgemeester van Enschede, Onno van Veldhuizen.

Van Veldhuizen ziet een mogelijk verband tussen de stijging van het aantal bedreigingen en de grotere rol van gemeenten bij de aanpak van zware criminaliteit, maar waarschuwt tegelijkertijd voor snelle conclusies. „Je kunt niet speculeren. We leven in een rechtsstaat en die moeten we in ere houden.”

Deze zomer werd zowel de auto van de burgemeester van Haarlem als die van Rucphen in brand gestoken. De twee gaan uit van een gerichte actie. Niemand is nog gepakt. In mei kreeg de burgemeester van Kerkrade beveiliging na een ernstige bedreiging.

„Er wordt veel te weinig geïnvesteerd in het oplossen van intimidatiezaken”, zegt oud-burgemeester Fons Jacobs. „Als dan ook nog de straffen te laag zijn, zal een crimineel sneller geneigd zijn om bedreigingen te uiten.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.