Gefopte orchidee bloeit hele jaar

Dorien Knijnenberg
Assendelft

In de kassen van Floricultura in Assendelft - ook bekend als Schoone Orchideeën - experimenteren onderzoekers met orchideeën. Ze bedachten een manier om een orchidee het hele jaar door in bloei te laten komen. Een gat in de markt. Het bedrijf probeert nu meer orchideeën deze eigenschap te geven.

Volgens directeur René Schoone is zijn veredelingsbedrijf de grootste ter wereld. In Assendelft heeft het bedrijf drie hectare aan kassen, in Heemskerk nog eens negen. ,,Dat staat ongeveer gelijk aan negentien voetbalvelden’’, zegt hij. Het bedrijf heeft ook nog een afdeling in India.

In de kassen in Assendelft - waar de wortels van het bedrijf liggen - gaat het er soms high-tech aan toe. Een speciaal apparaat meet allerlei zaken tegelijk: de bladdikte, het vochtgehalte en de temperatuur. Uitlezen gebeurt met de Iphone.

Verderop staan stekjes in het kunstlicht. Schoone: ,,Ze denken dat het nog dag is als buiten de zon al is verdwenen.’’ Met hun dagritme wordt gespeeld. Het is een belangrijke methode om orchideeën te ontwikkelen die het hele jaar door kunnen opkomen.

Normaal gesproken komen orchideeën uit op vaste momenten. ,,Als ze het hele jaar door bloemen kunnen geven, biedt dat voordeel aan de tuinders die de stekjes van Floricultura kopen. Ze zijn niet meer afhankelijk van de seizoenen. Dat scheelt pieken en dalen in de teelt, de werkdruk wordt gelijkmatig verdeeld en het is prettiger werken.’’

Schoone: ,,Bovendien geeft het tuinders de mogelijkheid zich te specialiseren in orchideeën. Als ze een deel van het jaar ook andere bloemen kweken, dan moeten ze van die bloemen voldoende kennis hebben. Dat maakt het lastiger om één soort optimaal te laten groeien.’’

,,Bij het orchideeënras de Phalaenopsis lukt het ons al om deze het jaarrond te laten bloeien. Het is een orchideeënras dat gekweekt wordt bij achtentwintig graden - zes graden warmer dan bij de meeste andere rassen. Daarnaast heeft het een dik, plat blad. De hele afdeling van Floricultura in Heemskerk houdt zich met dit ras bezig.’’

Thuisbasis

Thuisbasis Assendelft richt zich op de Dendrobium, die een stam vol witte bloemen heeft, en vlinderorchidee Miltonia. Volgens Schoone is het voor de Dendrobium bijna zover. ,,Binnenkort kunnen we ’m op ieder gewenst moment in het jaar in bloei krijgen.’’ Een ras in opkomst, noemt hij het. Andere leveranciers houden zich volgens hem niet met dit ras bezig en dat geeft zijn bedrijf een unieke marktpositie.

De directeur denkt dat veel mensen de plant willen hebben. ,,Je zit niet tegen een kale steel te kijken, want deze orchidee heeft overal bloemen.’’

Met de Miltonia wordt nog druk geëxperimenteerd. Medewerkers van het veredelingsbedrijf proberen op allerlei manieren de stekjes te laten groeien. Alles wordt zorgvuldig bijgehouden en geanalyseerd. Zelfs ledverlichting valt onder het onderzoeksgebied. Blauw-roze lampen moeten de stekjes beter laten groeien. Maar tot nu toe gebeurt dat met weinig resultaat. Ze blijven het proberen. Wie weet welke voordelen in de toekomst nog worden ontdekt.

De belangstelling voor orchideeën is wereldwijd. ,,De VS, Brazilië, Europa en Azië, om maar wat te noemen en Nederland is de grootste leverancier.’’ Maar in de branche van Floricultura is er ook concurrentie: uit Duitsland en Taiwan. Volgens Schoone lukt het om die voor te blijven.

Om voorop te blíjven lopen, is onderzoek nodig. Floricultura wil meerdere orchideeënrassen aanbieden. ,,Als er een soort uit de mode raakt, heb je iets achter de hand.’’ Het maakt het bedrijf minder kwetsbaar.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.