Premium

Zonnepomp als lichtpuntje voor de Waterlandse grutto [video]

Friso de Zeeuw (links op de voorgrond) en Ernest Briët (rechts) laten het land van Cor Knip in Zuiderwoude onder water lopen ten behoeve van de weidevogels.
© Foto Ella Tilgenkamp
Zuiderwoude

Dramatisch nieuws, begin deze week: het CBS bracht naar buiten dat het bijzonder slecht gaat met de weidevogelstand in Nederland. De grutto verdwijnt en de grauwe gans komt ervoor in de plaats, meldde het bureau voor de statistiek. De gloednieuwe zonnepomp op het land van Cor Knip in Zuiderwoude, die dinsdagmiddag officieel in gebruik werd genomen, wordt daarom beschouwd als een geschenk uit de hemel.

De zonnepomp is een waterpomp, die wordt aangedreven door energie van de zon. Die wordt opgewekt door twee zonnepaneeltjes bij de pomp. De pomp kan stukken weiland onder water zetten, zodat ze aantrekkelijk worden voor weidevogels, die houden van drassig gebied met hoog gras. Boeren die op die manier aan weidevogelbeheer doen, moeten doorgaans met een diesel slurpende en lawaaiige tractor het land in om een pomp te laten draaien, maar dat is met de zonnepomp niet meer nodig.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen