Demonstratie voor behoud van Zwarte Piet

Leontien van Engelen
den haag

Op het Malieveld in Den Haag vindt zaterdag een demonstratie plaats voor behoud van Zwarte Piet en tegen de Verenigde Naties. De 16-jarige Mandy Roos uit Den Haag heeft via Facebook een oproep gedaan om aan de betoging mee te doen, het liefst verkleed als Zwarte Piet.

Den Haag heeft toestemming voor de demonstratie gegeven, zei een woordvoerster van de gemeente woensdag. De bijeenkomst begint naar verwachting rond 13.00 uur. „Ik hoop dat de VN inzien dat Zwarte Piet toch iets meer betekent voor ons dan dat ze denken”, zei Roos tegen de regionale zender Omroep West.

De VN doen onderzoek naar de vraag of Zwarte Piet racistisch is. Het hoofd van de VN-werkgroep die hiermee bezig is, Verene Shepherd, zei dinsdag al dat Nederland het sinterklaasfeest moet afschaffen. Ze begrijpt niet waarom Nederlanders niet inzien dat „dit een terugkeer naar de slavernij” is. Over het vermeende racisme achter het fenomeen Zwarte Piet ontstond in de afgelopen dagen veel ophef.

„Zwarte Piet is geen racisme en moet blijven!”, aldus Roos, die het initiatief voor de demonstratie heeft genomen. Volgens haar komen er ook mensen met een instrument zodat ze sinterklaasliedjes kunnen spelen en zingen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.