Verkoop Derrepper Woordenboek Egmond aan Zee

Verkoop Derrepper Woordenboek Egmond aan Zee/ Foto: DNP.NU/ Maarten de Jonge

Leonie de Vries

Zaterdagmiddag startte even voor een uur de verkoop van het ‘Derreper woordenboek’.

In dit woordenboek zijn veel van de Derreper woorden en uitdrukkingen terug te vinden.

Het dialect ‘Derrepers’ wordt gesproken in de kustplaats Egmond aan Zee, waar het ook zijn oorsprong kent. Vooral onder de oudere inwoners van dit dorp wordt het dialect erg veel gesproken, maar ook jongere mensen praten wel wat woorden.

Helaas is Egmond aan Zee ook niet meer zo geïsoleerd als vroeger en komen er veel mensen uit andere plaatsen wonen in Egmond aan Zee. Hierdoor wordt het ‘Derrepers’ steeds minder gesproken.

Initiatiefnemer Kees Zwart was daardoor op het idee te komen om een groot en mooi boek te maken over het ‘Derrepers’. Er bestond op dat moment wel al een ander, klein woordenboekje, maar daar stond lang niet alles in.

Samen met onder andere Bert Stam en Jannek en Bert Konijn is dit boek geschreven door drs. Stephan de Vos, die gespecialiseerd is in Hollandse dialecten.

Ongeveer een jaar heeft het geduurd voordat het uiteindelijke boek zoals we het nu kennen tot stand is gekomen. In het boek is geschiedenis, grammatica, 167 pagina’s aan woorden en uitdrukkingen en enkele verhalen te vinden.

De verkoop startte ruim op tijd en een half uur later werd het tweede pallet al in gebruik genomen. ‘Ongelofelijk,’ aldus één van de verkopers Bert Stam, ‘hoe snel de verkoop gaat. We zijn net pas begonnen en zijn er nu al bijna doorheen. We hebben zelfs extra verkopers opgetrommeld!’.

Bij de kopers valt het boek erg in de smaak. Velen hebben al in de decembermaanden een certificaat gekocht, waarmee ze hun boek konden ophalen zodra het gedrukt was. De meeste mensen kochten niet één boek, maar wel vijf of zes.

Het samenkomen van de mensen zorgde ook gelijk voor de nodige gesprekken in het ‘Derrepers’, maar ook gewoon in het Nederlands.

De opbrengst van de verkoop gaat naar de stichting ‘Historisch Egmond’, die de plannen hebben een bibliotheek met ‘Derreper’ boeken en Egmondse geschiedenis te openen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.