Geit de nieuwe melkkoe

Peter Wiering en echtgenote Patricia in de potstal met hun geiten zie zij twee keer per dag melken.

Peter Wiering en echtgenote Patricia in de potstal met hun geiten zie zij twee keer per dag melken.© Foto Theo Groot

Coen van de Luytgaarden
Venhuizen

Geitenmelkhouders hebben het tij mee. Hun melk is gewild, dankzij foodblogs. De sector vaart er wel bij en heeft geen last van quotering of fosfaatuitstoot. Bij Peter Wiering valt er niets te mekkeren.

Geiten zijn dol op hooi, brokken en kuilgras. Ook witlofpennen en bietenpulp gaan erin als koek.

Maar alles met mate. Genoeg is genoeg. Ze kennen hun remmingen. In tegenstelling tot koeien of varkens die pas stoppen als de voederbak leeg is. Nog zoiets; geiten mijden zonneschijn en blijven liever in de stal waar het in de zomer veel frisser is. Pas in de avonduren gaan ze uit zichzelf de wei in, met de hele groep. Overdag liggen ze bij voorkeur tegen het schaduwrandje van de schuur. ,,Geiten zet net reeën, die wagen zich niet verder dan de bosrand en ’s nachts gaan ze pas het open veld in’’, zegt Peter Wiering. Hij is sinds 2003 geitenmelkhouder in Venhuizen. Zijn veestapel telt 1300 melkgeiten die gemiddeld 3,5 liter melk per dag geven. Wiering (43) en zijn gezin kunnen er goed van leven. Maar dat is vooral te danken aan de melkprijs die boven de zestig cent is gestegen.

Twintig jaar geleden kwam hij hier terecht. ,,Sindsdien zijn we zes keer bij de notaris geweest en hebben we 4,5 ha bij elkaar gesprokkeld. Telkens kochten we er wat bij, we hebben schuren gebouwd en als laatste hebben we de voormalige zorgboerderij van de buren gekocht met twee ha grond erbij.’’ Zijn vrouw Patricia (42) knikt: ,,We hebben alles zelf opgebouwd, met bloed, zweet en tranen. We zijn hier met niets begonnen en alles wat er nu staat, hebben we zelf bereikt. Dat geeft veel voldoening.’’ Patricia beseft waarover zijn praat. In het dagelijks leven is zij financieel adviseur bij de Rabobank. De familie Wiering bestaat verder uit Kees (15) en Joris (13). Die laatste heeft een directe link met Joris Driepinter, het iconische reclamemannetje uit een ver verleden dat zijn kracht ontleende aan drie glazen melk per dag. Joris is namelijk ook dol op geitenmelk. Hij drinkt het zelfs direct uit de uier, door het rechtstreeks uit de spenen te knijpen. ,,Hij vindt het prachtig.’’

Lactose

Geitenmelkhouders hebben de wind in de rug, dankzij talloze foodbloggers en restaurants die hoog opgeven over geitenmelk. Die zou aanzienlijk gezonder (ook minder vet) zijn dan conventionele koeienmelk. Consumenten met lactose-intolerantie krijgen dan ook het dringende advies over te schakelen op geitenmelk omdat die lichter verteerbaar is. Waar melkveehouders tegen hun grenzen van de groei aanlopen vanwege fosfaatregels en quotering, houden geitenmelkhouders hun eigen veestapel veel strakker in de hand. Dat heeft vooral te maken met verschillen in bedrijfsvoering. Melkkoeien moeten elk jaar kalveren om melk te blijven produceren. Maar melkgeiten hoeven dat niet.

,,Die kunnen gerust vier jaar overslaan en geven evengoed melk. Daardoor komen er niet zoveel jonge geiten bij als kalveren. Het is ook moeilijk aan nieuwe geiten te komen. Je eigen beesten doe je ook niet weg. Een goede geit kost al snel vijfhonderd euro.’’ Deze vorm van zelfregulering speelt de sector in de kaart. Ook profiteren ze optimaal van marktwerking die is gestoeld op vraag en aanbod. De vraag is veel groter dan het aanbod. ,,Ze vechten bijna om de geitenmelk’’, zegt Wiering. ,,Geitenmelk wordt gebruikt voor bijzondere dagzuivel (yoghurt, ijs, hangop), kaas en voor babymelkpoeder. Aan alle producten is momenteel veel vraag.’’ Verliep de melkinname vroeger via de vertrouwde coöperaties, tegenwoordig organiseert de sector dat zelf met commerciële distribiteurs en dat werkt veel beter.

Melken doet Wiering met zijn volautomatische melkrobot waarin hij 84 beesten tegelijk onder handen neemt. Aan twee ’stekkers’per geit heeft hij genoeg want de uiers tellen maar twee spenen. Van de gevreesde koeienvlaaien heeft hij geen last want geiten keutelen en hebben veel drogere ontlasting omdat ze van huis uit veel zuiniger met hun energie omgaan. Zodra de eerste groep klaar is en de wei in mag, verdringen de anderen zich richting melkpunt. ,,Ze rennen de melkstal in. Geiten vinden juist leuk om gemolken te worden.’’ Er liggen plannen voor de bouw van een nieuwe stal met kleiwand. Kunnen de geiten in de schaduw liggen en oeverzwaluwen een nest bouwen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen