’Lijntje van Swager’ toch echt in 1903 opgeheven

Gert van der Maten
Heerhugowaard

Oké, we zijn er uit. Het ’Lijntje van Swager’ is toch heus in 1903 uit de roulatie genomen. Het talud mag er dan nog een tijdje gelegen hebben, maar dat Heerhugowaarder Piet Beers er nog in 1944 kool heeft staan overladen in wagons, dat kan niet kloppen.

Beers erkent dat nu zelf ook. Hij heeft als jonge jongen niet aan het lijntje staan werken maar aan de spoorlijn bij de Broekerveiling. Dat was een ander spoor dat in 1902 werd geopend en dat ook in de oorlogsjaren wagons met locomotieven tot aan de veiling bracht. De historische foto’s zijn dan ook van dat spoor en niet van het Lijntje van Swager. Dat lijntje –waar een paard een wagon versleepte– leverde zo veel concurrentie voor het nieuwe spoor, dat het onder druk van de veiling in 1903 werd opgeheven, zo heeft Beers teruggevonden in gedenkboeken. Historisch onderzoeker Arie Kaan uit Langedijk zegt echter dat het Lijntje niet op kon tegen het echte spoor met de locomotieven en dat het daarom is verdwenen.

Blijft nog over dat er wat discussie is over de startdatum van het Lijntje. Historicus Henk Komen noemt in zijn serie over de stolpboerderijen van Heerhugowaard 1895 als jaartal.

Beers zegt dat Cornelis Swager al in 1866 toestemming kreeg voor de aanleg.

Arie Kaan, die veel onderzoek heeft gedaan naar de geschiedenis van de Broeker Veiling, heeft 1879 teruggevonden als het jaar waarin het Lijntje van Swager in gebruik werd genomen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.