Herinneringen aan De Texelse Bakkers
(Oud)bakkers Dirk Biesboer, Cor Kossen, Han Dros, Kees Timmer en Ruud Timmer tussen het brood.© Heleen Vink
Alsof het warme broodjes zijn, vers uit de oven, zo liggen ze in het broodrek van Bakkerij Timmer in de Hogerstraat, de eerste exemplaren van het boekje Herinneringen aan De Texelse Bakkers, dat daar dinsdag werd gepresenteerd.
Het boekje is een idee van bakkerszoon Ronald Biesboer die zelf ook nog tien jaar banketbakker was en tegenwoordig mede-eigenaar is van media-en reclamebureau Zilte Zaken.
Biesboer: ,,Het begon als een kleine ode aan mijn ouders Jo en Dirk en groeide uit tot een eerbetoon aan alle Texelse bakkers én hun vrouwen. Want die werkten ook hard. Mijn ouders gingen al voor het journaal van acht uur naar bed om de volgende werkdag fit te beginnen.''
Recepten
Een bakker ontfutsel je niet zo makkelijk zijn geheimen. Het koste de makers van het boekje Herinneringen aan De Texelse Bakkers heel wat moeite om een aantal recepten los te peuteren. Han Dros wilde tenslotte het recept voor zijn Taaie- of Peperkoek wel delen, maar dan in de oorspronkelijke samenstelling.
Wie er thuis mee aan de slag wil, zal flink aan het rekenen moeten. Want Dros ging met niet minder dan 52,5 kilo roggebloem en 28 kilo honing aan de slag. Dros bakt trouwens nog steeds. Voor De Kastanjeboom, het restaurant van zijn zoon Jan Siem, bakte de 77-jarige Oudeschilder dit jaar 50.000 koekjes. ,,Ik dank God op mijn blote knieën dat ik dit mag doen’’, zegt hij.
25 bakkers op een eiland
Twee in De Waal en Den Hoorn, zes in Oosterend, vier in Oudeschild, een stuk of tien in Den Burg: zestig jaar geleden waren er wel 25 bakkers op Texel. Het was voor elk van hen hard werken. Korte nachten en lange dagen. Kees Timmer herinnert zich hoe zijn vader Jan op zondag onder het eten in slaap viel. ,,Mijn vader bracht een lepel soep naar zijn mond. Net op het moment dat de lepel bij zijn mond was, zakte de lepel weer naar beneden. Hij was in slaap gevallen.’’
De groeiende stroom toeristen bracht de bakkers veel werk. Dirk Biesboer (bakkerij Ofrein) vertelt hoe er op het hoogtepunt in de zomer zelfs met twee ploegen werd gewerkt. ,,Ik begon ’s zomers om vier uur ’s ochtends en werkte door tot het begin van de avond.’’
Saamhorigheid
De verhalen van de bakkers zijn opgetekend door Joop Rommets die een aantal van hen interviewde. Die verhalen met veel anekdotes en historische details, vergezeld van oude en recente portretten gemaakt door Pieter de Vries schetsten een duidelijk beeld van de werkomstandigheden, de veranderingen, de onderlinge concurrentie én saamhorigheid. ,,Mijn vader en Freek Blom maakten afspraken over prijzen en hun vakanties’’, herinnert Ruud Timmer uit Oosterend zich. ,,Ze gingen bewust na elkaar, zodat er altijd een winkel open was.’’
Uit de verhalen spreekt de liefde voor het vak. Ondanks de zware werkweken kijken de in het boek geportretteerde bakkers onder uitzondering met plezier terug.
Herinneringen aan de Texelse Bakkers is geschreven door journalist en tekstschrijver Joop Rommets, vormgegeven door Ralph Grabowski en wordt uitgegeven door TexelNU. Het boekje van 21 x 21 centimeter telt 48 rijk geïllustreerde pagina’s. Het kost 14,95 euro en is verkrijgbaar bij de Texelse boekwinkels en via www.texelnu.nl