Plukon gaat bedrijf uitbreiden in Blokker

Kippenslachters aan het werk bij Plukon in Blokker.© Archieffoto

Cees Beemster
Blokker

Kippenslachter Plukon in Blokker gaat haar bedrijfsruimte op bedrijventerrein Gildenweg in Blokker uitbreiden. „We hebben nu ruimte te weinig, met name voor onze expeditie”, vertelt woordvoerder Gerda Zijlstra van Plukon.

Wanneer de uitbreiding moet gaan plaatsvinden, is nog niet besloten. „De plannen hiervoor liggen nu stil. Want eerst moeten we onze vestiging in Wezep weer opbouwen.” Daar woedde immers in maart een grote brand.

Plukon slacht in Blokker zo’n miljoen kippen per week. Ze worden verwerkt tot filet, dijvlees, drumsticks en kippenvleugels en belanden onder meer bij Albert Heijn in de schappen. Het bedrijf is onderdeel van de Plukon Food Group, waartoe nog zeven andere slachterijen in Nederland, België en Duitsland behoren. Samen slachten deze slachterijen zeven miljoen kippen per week.

Werk verplaatst

Op de hoofdvestiging in Wezep worden geen kippen geslacht. „Daar maken we maaltijden en voorzien pakjes kip van stickers. Dat hebben we door de brand één week in Blokker moeten doen. Ook huurden we tijdelijk extra ruimte in Bunschoten en Deventer.”

Omdat in Wezep langere tijd niet volledig gewerkt kan worden, is productiewerk ook verplaatst naar vestigingen van Plukon in Dedemsvaart en Ommel.

Plukon Food Group groeit intussen flink in Europa. Het bedrijf heeft onlangs een meerderheidsbelang verkregen in een slachthuisproject van het Poolse familiebedrijf Wyrebski. ’De transactie stelt Plukon Food Group in staat toe te treden in de Poolse markt en zal de positie van Plukon in Europa versterken’, verwacht Plukon. De twee partijen gaan samen een slachthuis midden in Polen bouwen. Wyrebski produceert verse en diepvriespluimveeproducten voor de foodservicemarkt, detailhandel, voedingsindustrie in Polen en Noordwest-Europa.

Frankrijk

Plukon investeert dit jaar bovendien twaalf miljoen in de uitbreiding van haar Franse vestiging in Chailley. Door deze financiële injectie zal het slachtvolume hier bijna worden verdubbeld van 400.000 naar 700.000 kuikens per week.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen