Half miljoen voor Poldermuseum

© Archief JJFoto/Erna Faust

Gert van der Mateng.van.der.maten@hollandmediacombinatie.nl
Heerhugowaard

Het Poldermuseum van Heerhugowaard krijgt een museumcafé, een bruggetje naar het Park van Luna en een aanlegsteiger voor de deur. De gemeente stelt er een half miljoen voor beschikbaar.

Het Poldermuseum probeert al jaren om meer bezoekers te trekken. Voorzitter Henk Aandewiel van de Stichting Den Huygendyck die het museum beheert, wijst al heel lang op de mogelijkheden van het museum voor de recreatie. Hij droomt al lange tijd van een fietsroute naar het museum waar dan even uitgerust kan worden met een versnapering en waar dan meteen een rondgang gemaakt kan worden langs de collectie.

Die droom komt nu uit, al is het beschikbaar stellen van het geld nog maar een eerste stap, aldus Aandewiel. ,,Er moet nog veel uitgewerkt worden. Er komt nog een heel traject achteraan.”

Aandewiel wil er in de komende besprekingen vooral voor waken dat het Poldermuseum geen pretpark wordt. De recreatiemogelijkheden moeten ondergeschikt blijven aan de museumfunctie van het gebouw. ,,Het geheel moet ook een museale uitstraling krijgen.”

Het museum gaat samenwerken met het bedrijf Kraak Actief, bekend van de verhuurbootjes uit de Alkmaarse grachten. Dat bedrijf gaat het café uitbaten en gaat zorgen voor recreatiemogelijkheden rondom het gebouw.

Vriendenkamer

Het café gaat gevestigd worden in de ruimte in de noordwesthoek van het pand die nu te boek staat als ’Vriendenkamer’. Die kamer wordt doorgetrokken naar de voorgevel en krijgt een eigen entree. Ook komt er een terras.

Het bruggetje vanuit het Park van Luna moet volgens Aandewiel nabij het café gaan aanlanden. Dat bruggetje had er eigenlijk al zullen liggen en was eigenlijk aan de andere zijde van het gebouw gepland, maar daar maakte het hoogheemraadschap bezwaar tegen. Verwacht wordt nu dat in het voorjaar de oeververbinding alsnog wordt aangelegd.

Verder wordt de entree van het museum verruimd en worden de toiletten naar boven verplaatst. Het museum zelf krijgt een filmzaaltje.

De aanlegsteiger voor de deur is bedoeld om gezelschappen naar het museum te brengen die bijvoorbeeld de toeristische driehoek Kaasmarkt-Broeker Veiling-Poldermuseum varend aandoen.

Van de vijf ton die de gemeente in de verbouwing en aanleg steekt, komt de helft van de Provincie.

Aandewiel is er wel gerust op dat het uiteindelijk goed komt met de nieuwe opzet. ,,Maar het is net omgekeerd als met die astronaut op de maan: Het is maar een kleine stap voor de mensheid, maar een hele grote voor ons.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.