Stichting SOS-Velsen afgeserveerd

'De band blijft hecht', maar in de toekomst mogelijk zonder de stichting die zich al 38 jaar inzet voor Galle.
1/2
Velsen

Stichting Ontwikkelingssamenwerking Velsen is in juni 1985 opgericht en kwam afgelopen week met haar jaarverslag. Duidelijk is dat de koers die SOS-Velsen sinds 1985 vaart, noodgedwongen drastisch moet wijzigen.

SOS-Velsen mag de gemeente Velsen niet langer vertegenwoordigen in Galle, de zusterstad van de gemeente. Ook wordt de structurele subsidie van de stichting geschrapt. Na 38 jaar heeft de stichting te horen gekregen dat zij Velsen in Galle, de plaats waarmee de gemeente Velsen een stedenband onderhoudt, niet meer mag vertegenwoordigen.

Het teleurgestelde bestuur begrijpt er niets van. Bestuurslid Klaas van Slooten zit sinds 1997 in het bestuur: ,,Nooit eerder kregen we kritiek op ons werk. In 2012 moesten we opeens vooraf laten weten wat onze plannen waren. Dat deden we tot dan toe altijd achteraf middels ons jaarverslag. Ook kregen we te horen dat de gemeente per 2014 de structurele subsidiëring schrapt. In een evaluatierapport van de gemeente Velsen bleek dat ze niet tevreden is over de stichting. Ons beleidskader bleek onduidelijk en toetsing lastig. We hebben via een hoorzitting bezwaar aangetekend maar dat is niet gelukt’’, aldus Van Slooten.

Bloedbank

Het financieel overzicht in het Jaarverslag 2013 laat zien dat de rekening van de stichting niet op nul staat. ,,We hebben nog een project lopen op dit moment. Het gaat om zonnepanelen voor op de bloedbank in Galle en daar gaat SOS-Velsen met dat geld voor zorgen.’’

In het betreffende evaluatierapport heeft de gemeente aangekondigd zelf een expliciete rol te gaan oppakken ten aanzien van de bestuurlijke, economische, educatieve en sportieve samenwerking in Galle.

,,Wij hebben de contacten in binnen- en buitenland. We hebben een enorm netwerk opgebouwd in 38 jaar tijd en weten precies waar je daar tegenaan loopt en rekening mee moet houden. Wij hopen daarom echt dat we een samenwerkingsverband met de gemeente kunnen bedenken. In het verleden hebben we een burgemeester en een wethouder in ons bestuur gehad. Op een gegeven moment werd aangegeven dat dat beleidsmatig niet meer kon. Velsense politici kunnen niet in het bestuur plaatsnemen van een stichting die subsidie ontvangt van de gemeente. Na de vakantie gaan we ons beraden over de toekomst van SOS-Velsen en eventuele samenwerking met de gemeente’’, aldus Van Slooten.

De gemeente was bij het schrijven van dit artikel niet in de gelegenheid te reageren op deze kwestie.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.