Afscheid van nettenboeters op folkloremarkt in Zaandijk

Redacteur Zaanstreek
Zaanstad

Baggernetten, zildvangnetten, schepnetten, leefnetten en palingfuiken. Cees (84) en Gozina (80) Halff verkochten de op tradionele wijze gemaakte netten de afgelopen dertig jaar op de jaarlijkse folkloremarkt in Zaandijk. Dit weekend namen zij afscheid.

Cees Halff leerde het ambacht van nettenboeter van een oude stroper. Met een skieltje (maatstokje, red.) en een bloednaald doet hij voor hoe je het net precies op maat maakt voor visnetten. Zijn hand trilt soms een beetje, maar is nog vast genoeg. De netten zijn nog op traditionele manier gemaakt, dus geen kunststof, maar rotan afkomstig van de rotanpalm, red.) als materiaal waar de netten op gespannen worden. ,,Tegenwoordig worden die netten allemaal machinaal geproduceerd. Dat is goedkoper en kunststof is minder kwetsbaar dan rotan, dus ik begrijp wel waarom die ontwikkeling in de visserij heeft plaatsgevonden’’, legt hij uit.

Bij andere kramen varieert de uitgestalde waar van zelfgemaakte kaas en borduurwerk, tot poffertjes en glaswerk. De verkoop is matig, of zelfs ronduit slecht. Jopie Daas (79) verkoopt onder meer ertsen van haar man Henk Daas. Hij overleed in 1999 en tekende de Zaanstreek. ,,Ik krijg mijn 50 euro om hier te mogen staan er waarschijnlijk niet eens uit’’, vertelt ze.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.