Schapen trouw aan De Waddel

Rijksmonument De Waddel aan de Westergeest in Den Burg, sinds 1994 schapenhouderij van de familie Bakker.© Foto’s Boerderijenstichting Noord-Holland

De achterzijde van de boerenplaats uit oorspronkelijk 1625.

De authentieke bedstede in de opkamer van De Waddel. Dagelijks in gebruik.

1 / 3
Ed Dekker
Den Burg

Dag en nacht is Hanna Bakker-Zoetelief (71) op Texel omringd door eeuwenoude historie. Zij bewoont De Waddel, een stolp uit 1625. Het rijksmonument is een pronkstuk in landschapsreservaat De Hoge Berg bij Den Burg.

Onzichtbaar vanaf de Westergeest zijn de inwendige schatten van de boerderij. Zoals de opkamer, met daarin een authentieke bedstede. Hanna Bakker slaapt er elke nacht heerlijk in.

De Waddel is vernoemd naar de vroegere, gelijknamige polder op het waddeneiland. Piet en Hanna Bakker kwamen in 1994 op deze stolpboerderij. Met hun komst groeide De Waddel uit tot een gerenommeerd schapenbedrijf.

Eerder werkte Piet Bakker bij de Landbouwvoorlichtingsdienst en het Texels Schapenstamboek. De schapenhouder publiceerde in 2009 het boek ’De Texelaar, de geschiedenis van een schaap met toekomst’. Hij overleed in 2012 op 70-jarige leeftijd. Nu leidt zoon Jan-Willem Bakker (38) het bedrijf.

Dertig jaar leeg

Liefst dertig jaar stond de boerenplaats leeg. In 1964 werd het stil op De Waddel na het vertrek van pachter Piet Hin. En het bleef stil. Pas onder een nieuwe eigenaar, Vereniging van Natuurmonumenten, volgde begin jaren negentig een ingrijpende restauratie.

De Waddel wordt genoemd in de jongste nieuwsbrief van Boerderijenstichting Noord-Holland ’Vrienden van de stolp’. Het blad vermeldt een overzicht van gepubliceerde afleveringen in de reportageserie Binnenkijker. ’Vrienden van de stolp’ was er in 2011 gastvrij ontvangen. Ook het Boerderijenboek Texel uit 1998 gaat terug naar 1625, het jaar van de bouw. Honderd jaar na de bouw is De Waddel uitgebreid met een tweede vierkant. De hoeve is altijd al een schapenbedrijf geweest. In 1781 werden er op het bedrijf 120 stuks wolvee geteld. In 1859 waren dat er 261. Met zijn team van medewerkers heeft Jan-Willem Bakker nu vijfhonderd schapen. Ze worden gemolken in de periode van mei tot oktober. Van de meeste melk wordt op De Waddel kaas gemaakt. „Wij produceren jaarlijks tweeduizend kilogram kaas. Voor een kilo kaas is 5,5 liter melk nodig”, vertelt hij.

De familie Biem is lang eigenaar geweest. Jan Hendriksz. Biem (1698-1769) was een vermogende boer. In 1742 bezat hij een paard en wagen. Door het huwelijk van Martje Hendriksd. Biem (1762-1811) met Hendrik Reijersz. Dijt in 1786 kwam de eerste Dijt op De Waddel. Generatie op generatie bleef de boerenplaats in handen van de familie Dijt. Later woonde er personeel. Drie zussen Dijt werden eigenaar in 1957. Zij verkochten De Waddel uiteindelijk aan Natuurmonumenten.

Kooiker

Met zijn vrouw Sonja en drie kinderen woont Jan-Willem Bakker in het huis naast de boerderij. De familie Bakker verzorgt op afspraak rondleidingen op het bedrijf. Jan-Willem is ook kooiker. Hij beheert de eendenkooi tegenover De Waddel. Zijn vader deed dat ook. Net als Jan Biem. Die was in 1742 ’ kooijman’.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.