’Nieuw vaccin Weil beste optie voor hond’

Tanja Koopen
Bovenkarspel

Het is wel degelijk van belang honden in te laten enten met het nieuwe vaccin tegen de ziekte van Weil. Dat stelt dierenarts Mette van Leeuwen van dierenartsenpraktijk Ypenburg in reactie op de commotie die is ontstaan na het overlijden van Lexie.

Het tienjarige hondje uit Andijk overleed aan nierfalen na bij een wandeling in het Streekbos in Bovenkarspel water uit de sloot te hebben gedronken. De kans op besmetting met Weil is groot, erkent ook Van Leeuwen. ,,Het komt van ratten en muizen die graag in een vochtige, modderige omgeving zijn. En dat is bijna heel Nederland.’’

De vraag die rondzong op Facebook was of inenting wel nut heeft, aangezien er allerlei bacteriën bestaan die ziek kunnen maken. Sinds vorig jaar is echter een nieuw vaccin op de markt, dat uitgaat van de vier belangrijkste stammen. ,,In de vorige variant waren maar twee stammen. Nadat honden overleden zijn werden bij hen nieuwe stammen gevonden, die zijn nu in het vaccin verwerkt.’’ Daarmee worden de meest in Nederland voorkomende bacteriën bestreden, aldus Van Leeuwen. ,,En het is heel erg zaak om in te enten aangezien de ziekte ook overdraagbaar is op mensen. Bij een bootcamp in België, twee maanden terug, werden flink wat mensen ziek.’’ Bij nieuwe inenting wordt eerst een buffer opgebouwd, vervolgens moet ieder jaar worden geënt.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen