Raad stemt in met bouwplan voor huisvesten vluchtelingen Wognum

Connie Vertegaal
Wognum

Om snel iets te doen aan de toenemende woningnood en om ruimte te maken in de asielzoekerscentra stemde de gemeenteraad van Medemblik gisteren in met de snelle bouw van 40 appartementen op de voormalige tennisbaan. Hier kunnen maximaal 112 mensen komen te wonen, waarvan maximaal 80 vluchtelingen.

Medemblik en de Woonschakel willen dat de flats komende de zomer al bewoond worden. Om tijd te winnen wordt de inspraakprocedure voor omwonenden ingekort. De verschillende stappen die nodig zijn, zoals de omgevingsvergunning en de aanpassing van het bestemmingsplan, worden gebundeld. Er is dan ook maar één besluit waartegen in beroep kan worden gegaan bij de Raad van State.

Een flinke meerderheid van de gemeenteraad vindt dit te verdedigen. ,,Er is een probleem met de doorstroom van vluchtelingen met een verblijfstatus. Zij blijven in de asielzoekerscentra zitten. En dus moeten we wat’’, stelde Silva Visser (ChristenUnie).

Yannick Nijsingh (D66) zei dat hij vorige week naar De Muiter was geweest bij de noodopvang van vluchtelingen. ,,Dat was echt sober: bed, bad en brood. De mensen hadden weinig privacy en scholing was nog niet georganiseerd. Voor deze mensen begint de opbouw van een nieuw leven niet in een sporthal, maar op het moment dat ze ergens een woning krijgen. Ons plan biedt mensen de kans een nieuw leven op te bouwen.’’

De BAM en de VVD stemden tegen het plan. De VVD hekelde de inspraak die omwonenden en de kernraad Wognum tot nu toe hebben gehad. ,,Het is schijninspraak geweest’’, aldus Jack Stam (VVD). ,,Iedereen had het maar te slikken.’’ De VVD wil dat de vluchtelingen worden verspreid over alle kernen van Medemblik, liefst in gewone huurwoningen. Het bouwplan komt er juist omdat vluchtelingen voorrang krijgen bij de toewijzing van woningen, waardoor de wachttijden voor de gewone woningzoekenden oplopen.

De gemeenteraad wil dat er ruim voor de komst van de vluchtelingen een plan van aanpak komt voor een snelle integratie van de groep. Dit plan moet worden opgesteld met partijen als Vluchtelingenwerk, scholen, verenigingen en Werksaam.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen